петък, 28 ноември 2008 г.

Женшенът не се препоръчва на хипертроници!

Според канадско проучване, капсули с американския вариант на корена притежават хипогликемизиращи свойства, като причината за това остава неизвестна за учените

Бъдещи по-мащабни изследвания трябва да потвърдят дали добавките с женшен могат да играят роля в контрола на диабет тип 2

За древните китайски лечители корените на азиатския женшен (Panax ginseng, отглеждан в Китай и Корея) са били "чудото на света" – свежи или сухи и стрити на прах. Предполага се, че генеричното име Panax произлиза от гръцката дума Панацея (лекува всички заболявания).

Целебните свойства на женшена са били познати и на индианците от Южните Апалачи. За техните шамани растението е било "чудотворен корен". Американският женшен (Panax quinquefolius) e бил използван за потискане на родилни болки, за премахване на умората и възстановяване на тонуса при възрастните хора, за лекуване на старческо полово безсилие и отслабена памет, за опазване на здравето и тонизиране на изтощения организъм.

Активните съставки на корена, наречени от хербалистите панаксозиди изглежда,че успокояват стомаха и мозъка, действат като меки стимуланти за редица важни органи (черен дроб, бъбреци, сърце и бял дроб), укрепват имунната система, забавят процесите на стареене, стимулират паметта и притежават антидепресивен, антистресов и противовъзпалителен ефект при грип и остри инфекции на горните дихателни пътища.

Това разбира се, са само поверия, легенди и хипотези, които едва през последните няколко години получиха плаха подкрепа от научни проучвания, но засега проведени само при плъхове, а не при хора. Засилен е научният интерес към химическите свойства на женшена, докато наблюденията върху неговите физиологични ефекти са още много ограничени. Публикуваните данни понякога си противоречат или не посочват вида на използвания в проучването женшен, което е причина за скептицизма на медиците.

Засега няма медицински доказателства за здравните предимства на женшена, въпреки, че той се продава под формата на свежи и сухи корени, или стрит на прах в таблетки и капсули и едно от най-използваните растения от хербалната медицина. Предполага се, че американският вариант има по-меки свойства от азиатската разновидност, но отново никой не го е доказал с клинични проучвания при хора.

Капсули на фирмата Chai-Na-Ta, съдържащи екстракт от сух и стрит американски женшен намаляват достоверно кръвната глюкоза след хранене при здрави доброволци и при пациенти с диабет тип 2. Това показа камерно (общо 19 участника, от които девет пациенти с диабет тип 2) проучване на канадски учени и специалисти по хранене, метаболизъм и ендокринология от Медицинския факултет на Университета в Торонто. Данните бяха официално публикувани в авторитетното специализирано издание на Американската медицинска асоциация (Archives of Internal Medicine). Д-р Владимир Вуксан и неговите колеги давали четирикратно на участниците капсули с женшен (P. quinquefolias) или плацебо (същите на вид капсули, които не съдържат съставките - обект на изследването) било 40 минути, било непосредствено преди да изпият 25 грама глюкоза, разтворена във вода. При хората с диабет женшенът намалявал достоверно (Р<0.05) style="font-weight: bold; font-style: italic;">Според публикацията на Американската диабетна асоциация, женшенът може да доведе до безсъние, главоболие, диария, кожни реакции, високо кръвно налягане и вероятно до хипогликемия. Той не трябва да се взима заедно с медикаменти, които влияят върху кръвосъсирването (хепарин и други антикоагуланти) или намаляват прилепчивостта на тромбоцитите (аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства), както и с МАО инхибитори.
Видове, различни от американския женшен, могат да имат други странични ефекти и неизвестни взаимодействия с останалите лекарства. Бременните жени и децата трябва да избягнат женшена, защото липсват научни данни за неговата безопасност сред тези групи.

антидиабет.ком

Няма коментари: