понеделник, 3 ноември 2008 г.

Соята не правела чудеса за сърцето

Соевият протеин не помага за намаляване на риска за развитие на сърдечносъдови заболявания, показаха най-новите данни от големи научни проучвания. Американската кардиологична асоциация вече се обяви срещу използването му като профилактика на тези заболявания. Дълго време се налагаше становището, че приемът на изолирания соев протеин с неговите натурални изофлавони предпазва от сърдечносъдови заболявания, облекчава симптомите на менопаузата и предпазва от развитието на остеопороза и рак.

Проучванията доказаха, че соевият протеин със своите изофлавони не подобрява и паметовите функции, костната минерална плътност или нивата на лошия холестерол и общия холестерол при здрави жени в менопауза на възраст над 60 години.

Много от соевите продукти имат добър ефект върху здравния статус и трябва да бъдат консумирани поради високото съдържание на полиненаситени мастни киселини, фибри, витамини, минерални вещества, ниското съдържание на наситени мастни киселини. Но при жените след менопаузата соевите изофлавони могат да стимулират развитието на епителните клетки на млечните жлези, с което се потенцира предраково състояние.

Соевите изофлавони се свързват и с повишаване на вероятността от разрастване на вътрешния слой на матката (ендометриума) при жени в менопауза, което крие риск от развитие на злокачествено заболяване. Поради това соевият протеин, съдържащ изофлавони, не се препоръчва като хранителна добавка или под формата на таблетки.


лекар.бг

Няма коментари: