събота, 29 ноември 2008 г.

Пъпешът - изключително ценен при желязо-дефицитна анемия

Пъпешите са от семейството на кратуните, към което се отнасят и тиквите.

Тези сладки и ароматни плодове са познати още от времето на древен Египет, в някой азиатски страни е отглеждан около 4000 години пр. н. е.

Днес съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят на плодовото месо.

Пъпешът е отличен източник на витамин С. Оранжевите сортове съдържат много витамин А. Зелените или белите са с високо съдържание на калий.

Пъпешът съдържа средно от 4,6 до 15% захари, до 4,5% пектинови вещества, витамини от групите В и Е и др. В 100 г плод има 54 калории.

Пъпешът по своето съдържание прилича много на динята - вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза), разнообразие от витамини и минерали.

Плодовото месо има високи диетични качества, като се препоръчва консумиране на празен стомах. Подобрява апетита и улеснява храносмилането поради съдържание на ензими.

Богатството на фолиева киселина и желязо го препоръчва като полезна храна при анемии, а високото му съдържание на каротин го прави подходящ и при болести на черния дроб.

Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки.

Пъпешът е противопоказан при хронични заболявания на червата, както и при болни с диспепсия. За разлика от динята той е богат на захароза и не е подходящ за болни от захарен диабет.

Поради своето уникално съдържание той е особено подходящ като храна - лекарство за сърдечно болни и за хора, застрашени от ракови заболявания.

Не бива да го забравяме и при един много важен период от живота какъвто е бременността. Особено бременност, протичаща със желязо-дефицитна анемия или с чести инфекции и обща отпадналост.

Със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът прави бременността един по-комфортен и щастлив период от живота.

селенабг.ком

Няма коментари: