събота, 29 ноември 2008 г.

Липсата на желязо в организма забавя развитието на детето

Най-често анемията се среща сред деца и бременни с повишена потребност от желязо, които трудно се задоволяват с обичайната храна. Това е причината при кърмаческа и в ранна детска възраст железният дефицит да предизвика нарушения в психомоторното и интелектуалното развитие на децата, а при бременните - повишава риска от аборт, преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло.

В тези периоди (в утробата на майката, следродовия и ранната детска възраст) децата имат изключително интензивен растеж, прогресивно увеличаване на кръвния обем и повишени потребности от желязо. Ниското ниво на хемоглобина в кръвта води до анемия. При стойности на хемоглобина под 11g/dl при дете между 6-24 месеца се поставя диагноза “Анемия”. Основната причина за възникване на това заболяване именно в тази възраст е, че млякото, което е основна храна, има ниско съдържание на желязо.

НАЙ-СЕРИОЗНИТЕ РИСКОВИ ГРУПИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНА АНЕМИЯ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ
Деца, захранени след раждането си с краве мляко. Ниското съдържание на желязо в него и ниската му усвояемост са причина за анемия. Ниският баланс се усложнява много често и от загубите на желязо с изпражненията, които се дължат на микрокръвоизливите в червата при кърмачетата, хранени с краве мляко в първите месеци от живота. За съжаление преди навършване на 7-9 месеца е обичайна практика в храненето, особено при социалнослаби семейства или от капризите на майката, да се захранват децата с краве мляко.

При деца, които се хранят с адаптирани млека, да се предпочитат обогатените с желязо продукти, които съдържат 12 mg/l желязо за разлика от обикновените, в които желязото е около 1 mg/l. Сериозно инфекциозно заболяване, чести диарии, паразити в ранна детска възраст са също причина и предпоставка
за развитие на желязодефицитна анемия.

ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ
Оказва неблагоприятно влияние върху общия соматичен статус, но и върху физическото и психичното развитие на детето. Когато се открие в по-късен етап, се забелязва изоставане в интелектуалното развитие, децата прохождат и проговарят в много по-късен етап в сравнение с нормалните деца. Анемичните деца страдат по-често от инфекциозни заболявания поради намалената им имунна функция.

По този начин се създава затворен кръг от неблагоприятни здравни проблеми, които понякога създават необратими последици при липса на адекватна терапия.

ПРОФИЛАКТИКАТА Е НАЙ-ЕФИКАСНИЯТ НАЧИН ЗА КОНТРОЛ НА АНЕМИЯТА
При нормално родени, естествено хранени бебета до шестия месец не е необходимо даване на препарати.

След тази възраст е необходимо включване на храни, богати на витамин С - зърнени каши с желязо, месо, риба, плодове, и зеленчуци. Профилактиката против анемия в кърмаческа възраст започва още по време на бременността на майката, когато се налага да се използват препарати дори когато хемоглобинът е в норма. Всичко се контролира от лекар специалист.

ПРОЧЕТИ И ЗАПОМНИ!
Предимството на кърменето в тази най-ранна възраст е, че желязото от майчината кърма се усвоява два пъти по-ефикасно в организма в сравнение с това от кравето мляко.

лекар.бг

Няма коментари: