сряда, 19 ноември 2008 г.

Веселата музика е полезна за сърцето

Любимата ви музика може да се окаже един от най-ефективните начини да предпазите от увреждания сърдечно-съдовата си система, твърдят американски учени, цитирани от АМИ-ТАСС

Отдавна е научно доказано, че смехът е полезен за сърцето. Но кардиолози от университета на щата Мериленд (САЩ) за първи път откриха, че положителните емоции от веселите мелодии също влияят положително на функцията на кръвоносните съдове - под нейното въздействие те се разширяват и така увеличават кръвообращението.

В същото време тъжната или носеща отрицателни емоции мелодия кара кръвоносните съдове да се свиват, т.е. съкращава кръвотока.

С помощта на ултразвуков тест учените са изследвали работата на ендотелия, разположен по повърхността на кръвоносните съдове, прилагайки върху тях широк спектър от стимули (в това число емоции и медикаменти).

Ендотелият оказва силно въздействие върху кръвоносните съдове - той регулира потока, съсирването и уплътняването на кръвта. Освен това неправилното му функциониране има роля за развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

Всекидневното половин часово слушане на весели ободряващи мелодии в продължение на 6-8 месеца повишава с 26% кръвообращението в съдовете, показват наблюденията на американските кардиолози.

Физиологическото въздействие на музикалната терапия се състои и в завишената активност на ендорфините, отделящи се в мозъка - те притежават свойството да повишават настроението и да понижават болезнените симптоми.

актуално.ком

Няма коментари: