сряда, 12 ноември 2008 г.

Зеленият чай помага да се намалят вредите от пушенето

Изследователски екип от Център по рак в Аризона изследвал възстановителните способности на зеления чай върху увредените от пушенето клетки и способността му да предпазва от появата на рак.

В проучването участвали над 100 заклети пушачи. В продължение на четири месеца те трябвало всеки ден да изпиват поне четири чаши зелен или черен чай.

След това било изследвано съединението 8-ОНdG, което се освобождава в организма в отговор на ДНК нарушения, които са в основата на раковото разрастване.

След това било изследвано съединението 8-ОНdG, което се освобождава в организма в отговор на ДНК нарушения, които са в основата на раковото разрастване.

Тези пушачи, които в изследвания период пиели безкофеинов зелен чай, имали 31% понижаване на това съединение. При онези, които пиели черен чай, такава промяна нямало.

Според резултатите от това и подобни изследвания зеленият чай намалява окислителния стрес в организма при пушачите - дисбаланс, който участва в развитието на определени болести, особено на раковите заболявания, и води до промяна на нормалната функция на клетката и дори до нейната смърт.

Когато пушачите пият по шест чаши зелен чай на ден, техните тела понасят с 40-50% по-малко оксидативни щети, което потенциално намалява риска от рак, емфизема и сърдечни болести.

Зеленият чай е богат на полифеноли. Смята се, че именно те са отговорни за здравните преимущества на зеления чай.

Голям процент от цялото количество полифеноли принадлежи на катехините. Тези съединения имат доказан защитен ефект срещу рак (карциноми).

Антиканцерогенните ефекти на зеления чай се дължат преди всичко на съдържащия се в него катехин EGCG, който е силен антиоксидант (определен е като най-силния от всички открити антиоксиданти - 100 пъти по-ефективен като неутрализиращ свободни радикали от витамин С и 25 пъти по-силен от витамин Е).

Антиоксидантите подпомагат клетъчното възстановяване след въздействието на слънчева светлина, химични съединения, стрес и някои храни. Увредените клетки могат да станат причина за поява на рак, сърдечно заболяване или друго сериозно болестно състояние.

здраве/лог.бг

Няма коментари: