петък, 21 ноември 2008 г.

От стрес се пълнее

Пак ли имате чувството, че ви пушат ушите? И че ако спрете за един миг само, ще се разпаднете безвъзвратно?
Напоследък стресът е често обсъждана тема. Той не само води до депресивни състояния, но и до физически проблеми.
Скорошни опити, направени с мишки, доказаха, че от силен постоянен стрес се пълнее. Гризачите били подложени на диета, подобна на хранителните навици на хората в Западното общество.
Заедно с това били поставени в състояние на периодичен интензивен стрес. Като резултат животните натрупали мазнини и увеличили значително теглото си.
Напълняването било причинено от комбинацията между силното напрежение и храната, богата на мазнини и захар. Такава все по-често се промъква и в нашето меню.
По-лесно е да се промените хранителните си навици, отколкото да контролирате нивото на стрес около себе си. Семейни и ежедневни проблеми, неуспехи в работата, обща неудовлетвореност се натрупват до момента, в който напрежението не ескалира. Постоянна унилост, липса на тонус и енергия или нервно избухване и агресивност – и двете прояви на прекомерен стрес са неприятни. Не винаги можете просто да сложите малко дрехи в сака и да изчезнете.
Добре е да се опитате сами да преодолеете ситуацията на психическо натоварване. Ето няколко съвета:
-Концентрирайте се само върху едно нещо в работата си, не се нагърбвайте с повече задачи поне за седмица. Бъдете реалисти – поставяйте си изпълними цели в адекватни срокове.
-Стремете се да обитавате спокойна работна среда и избягвайте конфликтните ситуации, доколкото можете. Почивайте по-често и се разхождайте.
-Общувайте навсякъде – комуникацията помага да погледнете отстрани онова, което ви тревожи. Независимо дали разговаряте с приятели, колеги или със семейството, те ще ви помогнат да оцените обстоятелствата по-трезво.
-Стремете се да организирате добре времето си, за да не бързате непрекъснато. Не се опитвайте да удовлетворявате исканията на всички, направете си ден за приятелите, ден за семейството, дни за спорт и т.н.
-Помислете какво можете драстично да промените в ежедневието си или в себе си. Започнете нещо ново, което отдавна ви интересува и ще ви създава приятни емоции.
Наистина, трудно ще подчините стреса около себе си, но поне се стремете максимално да го избягвате. Доставяйте си малки удоволствия и управлявайте времето си рационално, за да не сте под напрежение.
И се усмихвайте повече на любимите хора. Тяхната усмивка ще ви накара да се отърсите от умората по-лесно.

маги.триада.бг

Няма коментари: