понеделник, 24 ноември 2008 г.

Защо е опасна анемията по време на бременност?

Анемията е едно от най-честите заболявания, срещани сред бременните жени. Според статистиката почти при всяка трета бъдеща майка се открива недостатъчно съдържание на еритроцити в кръвта или дефицит на намиращото се в тях особено химично съединение – хемоглобина. В 95-98% от случаите това заболяване е свързано с недостиг в организма на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. Това е така наречената желязодефицитна анемия и честотата й сред бременните нарасна повече от 6 пъти за последните 10 години.

За съжаление повечето хора се отнасят към анемията доста лекомислено – най-често болните просто не дооценяват вредата, която тя може да нанесе на здравето. А основната роля на хемоглобина и червените кръвни телца е да доставят кислород в целия организъм. Също както човек не може да се чувства добре и ефективно да работи в задушно, непроветрено помещение със спарен въздух, така и всички негови органи и тъкани в условията на анемия, тоест кислороден глад, не са способни пълноценно да изпълняват своите функции.

По време на бременността положението се усложнява от това, че страдат едновременно два организма – на майката и на още нероденото детенце: недостиг на кислород изпитват едновременно две сърца, два мозъка, четири бъбрека, плацента и т.н.

Основна предпоставка за развиване на анемия по време на бременността се явява повишената потребност на организма на бъдещата майка от желязо.

За какво ни е необходимо желязото?

По време на бременността натоварването на организма на жената нараства няколко пъти. Сърцето бие по-бързо, дишането става по-учестено, бъбреците функционират по-интензивно, за да обезпечат жизнените процеси и на майката, и на плода. Но за реализацията на този усилен режим на работа е необходим и повече кислород. Кислородът пък на свой ред може да бъде доставен до тъканите само от желязото в състава на хемоглобина, който се намира в червените кръвни телца – еритроцитите. Като се увеличава натоварването на организма, се увеличава и неговата потребност от кислород, а значи и от желязо.

Не е тайна, че според нарастването и развитието на плода расте и матката, увеличават се количеството и размерите на мускулните влакна, които я образуват. А желязото е неотменим съставен елемент на мускулната тъкан. Затова с нарастването на матката се повишава и потребността от желязо.

Желязото е необходимо също така и за правилното формиране на плацентата, чрез която се реализират ред жизненоважни за плода функции.

Желязо е нужно и за развитието на мускулната и други тъкани на плода.

Още в първото тримесечие от бременността започва образуването на собствена кръвоносна система и кръв на плода, поради което и също нараства потребността от желязо.

Това са само някои от функциите на желязото, в действителност те са много повече.

Основно този микроелемент постъпва в човешкия организъм чрез хранителните продукти. Храна с 2000-2500 ккал, която жената изяжда за едно денонощие, съдържа цели 10-15 мг желязо, но от тях за съжаление от стомашно-чревния тракт в кръвта могат да преминат не повече от 2 мг – това е пределът за абсорбиране на този минерал.

При това за усвояването на желязото влияние оказват състоянието и заболявания на стомашно-чревния тракт, на други органи, дефицитът на витамини (аскорбинова и фолиева киселина, В12) и белтъчини и други подобни фактори.

Заедно с това от тези 2 мг желязо, които постъпват в организма всяко денонощие, точно половината се изразходват и изкарват ежедневно с урината, изпражненията, потта, излющващия се епител на кожата, опадането на косата. Прибавете към тези загуби на желязо неговото разходване за допълнително образуване на хемоглобин (от порядъка на 500 мг за цялата бременност), за мускулна тъкан, развитие на плода и плацентата (300 мг) и за удовлетворяване на други потребности от този микроелемент при бременната, а също и загубата на желязо при раждането (230 мг) и при кърменето на детето! Става ясно, че при такова разпределение нерядко потребността от желязо по време на бременността рязко превишава възможностите за неговото усвояване от храната, което и става причина за възникване на желязнодефицитна анемия.

За развитие на желязнодефицитната анемия влияние оказват също така и следните фактори:

Изходно ниски запаси на желязо в организма на жената още преди настъпване на бременността. Това може да бъде вследствие на:

- възрастта на бременната жена (по-млада от 18 и по-възрастна от 30 години);

- непълноценно хранене с ниско съдържание на витамини в храната;

- заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, при които се нарушават усвояването на желязото и неговият транспорт към органите и тъканите;

- тежки и продължителни заболявания;

- хормонални нарушения и прием на хормонални контрацептиви;

- обилни и/или продължителни менструации;

- някои гинекологични заболявания (миома на матката, ендометриоза);

- чести кръвотечения от носа и други;

- хроничен алкохолизъм.

Многоплодна бременност, когато потребността от желязо е много по-висока, отколкото при износването на един плод.

3. Неголям промеждутък между бременностите и ражданията. За цялата бременност, раждането и периода на кърмене жената губи от порядъка на 1 грам желязо (700-900 мг). Такива огромни загуби организмът може да възстанови напълно едва след 4-5 години. Затова, ако следващата бременност настъпи преди този срок, то съществува доста голяма вероятност от развиване на желязнодефицитна анемия. Също така неизбежно това заболяване ще се прояви и у жена, която има повече от четири деца.

Основни симптоми на желязодефицитната анемия

- Обща слабост, изтощение, сънливост;

- Отслабване на паметта и работоспособността;

- Виене на свят, „звездички пред очите” и главоболие;

- Драстични промени във вкуса и обонянието (започват да ви харесват резките миризми като на ацетон, бензин; изпитвате необяснимо желание да ядете тебешир, паста за зъби и т.н.);

- Загуба на апетит;

- Бледост на кожата и слизестите ципи;

- Сухота на кожата, понякога придружена с напукване на устните, дланите и петите;

- Разслояване и опадане на косата;

- Чупливост на ноктите;

- Проблеми със зъбите;

- Запек или диария;

- Атрофични гастрити;

- Стоматити;

- Усещане за сърцебиене, болки в сърцето и учестен пулс;

- Незадържане на урината при смях, кашляне, кихане; нощно напикаване;

- Чести простудни заболявания и др.


Защо анемията е опасна по време на бременност?

При всяка трета бременна жена покрай анемията се развива и изключително неприятно усложнение като хестозата, тоест недостатъчност на работата на всички органи и тъкани. Лошо работят мозъкът и сърцето, недостатъчно кръв (а следователно и кислород) се придвижва към другите органи, черният дроб синтезира малко белтък, който после трябва да послужи за изграждане на различни клетки; не се извеждат всички токсичните продукти от обмяната на веществата както на майката, така и на плода и т.н.


При анемичните бременни по-често се среща токсикоза.
Нараства рискът от задържане на развитието на плода вътре в матката (25%).
При анемия нараства рискът от преждевременно раждане (21,5%).
Около 3-4 пъти по-често при жените с анемия възниква кръвотечение при раждането.
След раждането често възникват инфекциозни усложнения и недостатъчно образуване на кърма.
При изразена анемия се увеличава процентът на мъртвородените (11,5%).
При изследване на деца, родени от майки с анемия, учените са установили, че всяко трето такова дете често и продължително боледува от настинки, 29% от тях имат алергии, а 23% - анемия.

За да не възниква изразен дефицит на желязо по време на бременността -
Е нужно сериозно да се подходи към въпроса за нейната подготовка още преди зачеването. Важно е да се излекуват всички налични хронични заболявания, да се възстанови нормалната флора на червата, да се нормализира менструалният цикъл и да се попълни недостатъкът на желязо, ако има такъв.

Особено внимание както по време на бременността, така и още преди нея трябва да се отдели на пълноценното висококалорично и балансирано хранене. Менюто трябва да съдържа пълноценни белтъчини от животински произход, тъй като именно в месните продукти се съдържа най-много желязо.

Между другото желязото от месните храни най-добре от всички останали се усвоява в човешкия организъм (до 25-30%), в същото време когато от другите продукти с животински произход – яйца, риба – едва до 10-15%, а от растителните продукти само 3-5% желязо се абсорбират в стомашно-чревния тракт.

Препоръчват се телешкото, пуешкото, телешки и свински черен дроб, сърце, ръжен хляб, яйца (жълтъкът), соя, бакла, боб, какао, мляко, кашкавал, извара, сметана, каймак. Добре попълват запасите от желязо нарът, зелените ябълки, морковите, тиквата, зелето, магданозът, спанакът, овесената каша, сушените кайсии, бадемите. Задължително в храненето трябва да включите пресни зеленчуци и мед, освен ако нямате алергия.


Профилактика на анемията с лекарствени препарати задължително трябва да се провежда само от лекар. Най-често се изразява в предписване на препарати с желязо при бременните с рискови фактори за развитие на това заболяване. На тях им препоръчват прием на неголеми дози желязосъдържащи лекарства в курсове от по 2-3 седмици, като се започва от 14-16 седмица на бременността.

Бременните с желязодефицитна анемия имат нужда не само от корекция на храненето, но и от предписване на медикаменти, тъй като в днешно време е доказано, че това заболяване е невъзможно да се излекува само с продукти, богати на желязо. Максималното количество желязо, което може да се усвои от храната, е 2-2,5 мг за денонощие. Докато от лекарствените препарати в кръвта могат да постъпят 15-20 пъти повече.

Лечението на анемия трябва да се провежда под строг лекарски контрол. Във всеки конкретен случай лекарят подбира съответния препарат, дозировка, кратност на приема, а също така следи за ефективността на провежданата терапия чрез анализи на кръвта. Това е сравнително продължителен процес, отнемащ средно 5-8 седмици, при което приемът на препарата трябва да продължи още известно време, след като се нормализират съдържанието на хемоглобин в кръвта и еритроцитите. Най-често се предписват таблетки със съдържание на желязо, а не инжекции. Преливане на кръв поради анемия по време на бременност се провежда само в много тежки случаи, по преценка на специалистите.

Анемията по време на бременност се отразява отрицателно не само върху организма на майката, но и на развиващия се в нея плод. Лечението на това заболяване е много продължителен и труден процес. Затова е значително по-просто да се опитате да предотвратите неговата поява.


мелисса.моетодете.бг

Няма коментари: