събота, 8 ноември 2008 г.

Средиземноморска диета срещу болести

Съблюдаването на средиземноморската диета гарантира много по-висока протекция за организма. Тя намалява средно с 10% смъртността при многобройни хронични заболявания и патологии като болестта на Паркинсон и на Алцхаймер. Това твърди изследване на учени от Университета във Флоренция, цитирани от prontosofia.com.

Въпреки това обаче много от италианците не се придържат към средиземноморската диета, смятат изследователите. За да стигнат до изводите си, учените са взели предвид хранителните навици на 1,5 милиона души, които са били наблюдавани от 3 до 15-годишната им възраст. След анализирането на данните се стигнало до извода, че децата, следващи строго правилата на средиземноморския режим на хранене, имат много по-добро здраве от останалите.

Полезно меню за Средиземноморска диета, която намалява смъртността при много болести. Снимка: vanz.

С 9% намалява смъртността при сърдечните заболявания, а с 13% - тази при болестта на Паркинсон и Алцхаймер. С 6% пък са по-малко случаите на тумори.

Средиземноморската диета предвижда обилно хранене с плодове, зеленчуци, сложни въглехидрати, зехтин, риба. По-малко трябва да се консумират месо, сирене и пакетирани храни.


здраве.лог.бг

Няма коментари: