неделя, 9 ноември 2008 г.

Лактояйчен диетичен режим

Това е моят (в смисъл избраният от мен) хранителен режим. Фитнес диетолозите доста го критикуват, като недостатъчно разнообразен и ограничен. Според мен, обаче те просто са се ограничили с определен брой храни. Този хранителен режим съвсем не е лош и има много екстри спрямо другите. Но да видим най-сетне, в какво се състои той. Лакто-яйчният хранителен режим включва всички видове плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени храни, варива, яйца и всички техни производни храни (майонеза и др.), мляко и всички млечни изделия, както и всички видове растителни масла и мазнини (аз си добавям и масло, защото го смятам за по-пълноценно от маргарина), а изключва месо и месни изделия (вкл. карантия), риба (тя се изключва поради глобалното замърсяване на водоемите, а и поради склонността на повечето вегетарианци да се гнусят от мъртвото) и морски деликатеси (миди, раци, калмари, хайвер, скариди, морски звезди, суши и др. – водораслите и морската гъба не влизат в сметката, както и всяка морска растителност, (коралите са животни – само отбелязвамO), пилето също е сред изключените храни (захранките, които се използват са под всякаква критика).

За и против лактояйчния хранителен режим или може ли да сме големи и силни вегетарианци?

Нападка първа: “При този хранителен режим е изключително трудно да си набавиш нужното количество протеин без храната да ти втръсне!”

Отговор: “Не, и ако знаеш как да си съставяш седмичен хранителен план, както и повишаващите протеиновата BV (БС) хранителни комбинаций, разбира се това изисква определени познания, но на който литературата му се вижда досадна, да си спомни народната мъдрост – “който го е страх от вълци, да не ходи в гората!”

Нападка втора: “С марули и соя не се става професионалист, тия работи са за баби, а не за билдери и т.н.!”

Отговор: “Значи ти си решил да ставаш професионалист, а? Супер, всеки ден си пръскаш глаутеусите от инжекций, играеш си с желязото и гледаш като бизон в размножителен период (демек агресивно). Всеки ден се будиш и се гледаш в огледалото представяйки си, че си пред съдийте. Питам се кога ли няма да се събудиш? На теб тази диета не ти трябва, щото тя цели постигането на естествено тяло с минимум риск за здравето, ала понеже ти имаш различена идеология и изброените горе цели не те вълнуват можеш спокойно да се считаш прав и да се зобиш без угризения. На момчета като теб казвам, да ядат здраво (все ми е едно какво) и да не се вълнуват от излишни неща. А, още нещо с тази диета един интелигентен билдер спокойно може да стане голям, но на теб голям не ти стига нали?

Моята препоръка за лакто вегитарианците избрали да се занимават с боди билдинг е: “Яжте на всеки три часа, веднага след тренировка приемайте храни с висок глецимичен индекс (картофи, мед, пшеничени каши, бял и кафяв ориз, пълнозърнеат хляб, стафиди, фурми, банани и др.), аминокиселините тук са повече от добър избор, а креатина е идеалния агент транспортиращ глюкозата до черния дроб. И незабравяите да си изядете омлета за вечеря ? “

как-да.ком

Няма коментари: