петък, 14 ноември 2008 г.

Калият помага и на сърцето и мускулите

Калият е минерал, който помага на бъбреците да функционират нормално.Играе също и важна роля при работата на сърдечно-съдовата система, костите и мускулите.
При липса на достатъчно калий страда кръвообращението, усещате физическа и умствена умора.

Калият изчезва от организма в няколко случая – когато се яде прекалено много солено, когато страдате от диария, повръщане, обилно изпотяване или не се храните правилно.

Кафето и алкохолът също намаляват количеството на калий в кръвта.

При нормално здравословно състояние, правилният хранителен режим е достатъчен за набавяне на калий.

Полезно действие

При хипокалемия
Липсата на достатъчно калий се нарича хипокалемия. Нейни симптоми са обща отпадналост, липса на енергия, мускулни крампи, проблеми със стомаха и сърцето.

Установяването на ниско ниво на калий и лечението се извършват само от лекар.

Остеопороза

Калият в плодовете и зеленчуците, комбиниран разбира се с калция от млякото, помага за заздравяване на костната система и предпазва от остеопороза.

Високо кръвно налягане

Някои изследвания свързват ниското ниво на калий в организма с високото кръвно налягане. Достатъчното количество от този минерал, заедно с намаляване на теглото в случай на нужда и физическата активност ви гарантират здраво сърце, обясняват от Американската асоциация на сърдечно-съдовите хирурзи.

Храни, съдържащи калий

За да не страдате от липса на калий, трябва да включвате в менюто си много плодове, особено цитруси и банани, зелени зеленчуци и слънчоглед. Трябва да ограничите и солта.


тялото.бг

Няма коментари: