сряда, 19 ноември 2008 г.

Стресът на работата е опасен за сърцето

Резултатите от мащабно изследване на специалисти от Юнивърсити колидж в Лондон представляват най-солидното досега доказателство, че стресът на работното място предизвиква биохимични промени в човешкото тяло и увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, съобщават Ройтерс и Би Би Си.

Данните от проучването, обхванало 10 000 британски служители, освен това показват, че досега пряката роля на биохимичните промени, предизвикани от стреса, е била недооценена. "Много хора не вярват, че напрежението в работата наистина оказва влияние върху човек в биологичен аспект", споделят авторите на изследването.

Специалистите припомнят, че сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност в света. Те се причиняват от мастни отлагания, които втвърдяват и блокират артериите, от високото кръвно налягане, което уврежда кръвоносните съдове, и от редица други фактори.

В рамките на настоящето изследване специалистите отчели стреса върху служителите въз основа на показатели като упражняван контрол над работата, честота на почивките и колко често през деня хората се чувстват притиснати от времето. Изследователите установили, че хронично стресираните служители са изложени на 68 процента по-висок риск от развитието на сърдечносъдови заболявания.

Най-голяма се оказала опасността за служителите под 50-годишна възраст. Поведението и биохимичните промени обясняват защо стресът на работното място причинява сърдечносъдови заболявания.

Стресираните работници се хранят нездравословно, пушат, употребяват алкохол и не правят упражнения - поведенчески фактори, свързани с развитието на болести на сърцето.

Стресът освен това предизвиква смущения в част от нервната система, която контролира сърцето. При стресираните служители импулсите, регулиращи сърдечния ритъм, са по-слаби, а нивата на кортизола - хормон на стреса, са по-високи. Повишените нива на кортизол в кръвта увреждат кръвоносните съдове и сърцето, обясняват изследователите. БТА

актуално.ком

Няма коментари: