петък, 28 ноември 2008 г.

Гроздови зърна понижават кръвното налягане

Обожаваме грозде – почваме да го хрупаме щом се появи в големи сочни количества и продължава чак докато падне големия сняг.

Явно имаме съвсем правилни предпочитания, защото антиоксидантите в него може би играят важна роля в регулирането на кръвното налягане.

Според учени от Университета в Мичиган, САЩ, зеленото, черното и червеното грозде, които са натъпкани с флавоноиди, понижават високото кръвно и по този начин предпазват сърцето от сериозни проблеми.

Най-честата причина за високо кръвно налягане е съдържанието на сол в храната, както и наднорменото тегло. Някои хора са особено чувствителни към солта и след време получават хронична хипертония, а тя често води до сърдечна недостатъчност.

Изследователите използвали плъхове, за да проверят действието на гроздовите зърна. Те добавили към солената диета на част от тях прахообразен гроздов екстракт, а на друга група дали лекарство за стабилизиране на кръвното.

Само след 18 седмици отчели понижаване на кръвното налягане у гризачите, които хапвали плодовата субстанция.

В сравнение с останалите животни, те имали по-добра сърдечна дейност и били по-устойчиви към различни възпалителни процеси.

Другата група, която приемала лекарство против високо кръвно, нямала проблеми с него, но сърцата им не били толкова добре защитени.

Плъховете, които пък хапвали безразборно солени храни, имали сериозни проблеми с кръвното налягане.

Специалистите поясняват, че все още не са наясно какво количество грозде би помогнало на хората, които имат проблеми с кръвното.

Те ще се опитат да изолират флавоноидите, които смятат за особено важни в стабилизирането на кръвното, и да направят още тестове с пациенти.

Учените поясняват, че повечето сортове грозде съдържат и доста захар, която може да се отрази пагубно на красивата ви фигура, ако решите да ядете по няколко килограма дневно от него.

Нашият съвет е да хапвате всякакви плодове и зеленчуци, а гроздето включете и в разкрасителните си процедури – прави чудеса.

селенабг.ком

Няма коментари: