неделя, 30 ноември 2008 г.

Профилактика и лечение на атеросклероза с пчелни продукти

Атеросклерозата или артериосклерозата е заболяване, което засяга големите и средните по размер артерии. Пристенно се образуват атеросклеротични плаки. Те са изградени от мастни субстанции, холестерол, клетъчни детергенти, калциеви соли. Нарастването им към просвета на съда е бавно но може да бъде значително и да намали силно кръвния ток. Недостатъчното кръвоснабдяване на органите води до нарушаване на техните функции и поява на различни оплаквания от страна на пациентите. Най-често атеросклерозата се проявява като исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, повишено кръвно налягане. Заболяването започва още в детската възраст, прогресира бавно. Оплакванията настъпват в зряла и напреднала възраст. Факторите, които причиняват прогресията на заболяването са много. Голямо значение имат хранителните навици, стресът, физическата и умствена преумора, безсънието. Огромното социално значение на заболяването е, че прогресията му води до инвалидизация и смърт на организма. С нарастване на плаките често става така, че парченца от тях се откъсват и кръвният поток ги увлича със себе си. Достигайки до по-малки артериални съдове те водят до тяхното запушване. В зависимост от локализацията на съда и зоната, която той кръвоснабдява клиничните прояви могат да бъдат различни. При засягане на мозъчни съдове клиниката сех манифистира с картина на инсулт. При засягане на артериални съдове на сърцето се получава инфаркт. При засягане на съдове на крайници - до гангрена. Възможно е да се засегнат и други органи.

На илюстрацията е представена артерия, която е стеснена от атрематозни плаки. Добре се вижда намаляването на кръвния поток.

Борбата със заболяването е много трудна. От една страна педиатрите /детските лекари/ не могат да се борят с невидимия враг, който съществува, но не причинява видими нарушения на здравето в детската възраст. Всъщност борбата за естествено хранене, за кърмене, за рационален хранителен режим в детската възраст има като дивидент една по-малка вероятност от развитие на атеросклеротични промени в по-късна възраст. От друга страна терапевтите, невролозите, кардиолозите, хирурзите, кардиохирурзите, неврохирурзите и др. виждат резултатите от едно продължително развитие на заболяването. Те се борят и отстраняват последствията, усложненията от развитието му. Ясно е, че не могат да върнат часовника на времето назад за да премахнат причините за развитието му.

Всъщност битува и мнение, че независимо от начина на живот всичко зависи от обмяната на конкретния организъм, която пък е генетично програмирана. Това е така, но генетичната предопределеност е нещо като семе, което избуява бурно ако му се предоставят благоприятни възможности за това.

Профилактика и лечение на атеросклероза /артериосклероза/ с пчелни продукти

Определено лечението на атеросклерозата е нещо като лечение на стареенето - невъзможно. Патологичните процеси могат да бъдат забавени или стационирани, но не и отстранени напълно. С други думи казано трябва да се акцентира върху профилактиката и да не се чака появата на обезпокоителни признаци.

Профилактиката трябва да бъде през целия живот. Няма нищо странно в това. Нали през целия си живот се храним, приемаме различни храни, които в по-голяма или по-малка степен действат склерозиращо?! Хубавото при това е, че освен профилактика на атреосклероза /артериосклероза/ по този начин се въздейства положително на имунната система на организма, на обмяната, въздействие срещу патогенните бактерии, вируси, гъби, плесени. Положителен ефект има при хемопоезата /кръвотворенето/, регенерацията /възстановяването/ на тъканите, антиалергично, болкоуспокояващо въздействие, невротонично, диуретично, детоксично, подобряват фагоцитарната, храносмилателната, половата дейност.

Дозировка и рецепти с пчелни продукти

1. Пчелен мед: дневно 0.5 - 1 г./кг тегло разпределен на 3 приема.

2. Пчелно млечице - 50 - 100 мг дневно, на 2 приема - сутрин и обяд преди хранене.

3. Цветен прашец - по 1 кафяна лъжичка 2 - 3 пъти дневно, разтворена в кисело мляко, преди хранене. Прашецът трябва да престои 6 - 8 - 10 часа в киселото мляко в хладилник за да се разгради защитната целулозна обвивка на прашецовите зърна

4. Прополис: 20% спиртен екстракт на прополис - по 20 капки 3 пъти дневно преди храна в чаша вода или прясно мляко

5. Ужилвания с пчели - 1 - 5 пъти дневно

6. Една чаена чаша прясно изцеден сок от лук се смесва с 1 чаена чаша течен пчелен мед. От тази смес се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 1 час преди ядене или 2-3 часа след ядене.

7. Вземат се 20 г листа от касис и се запарват с 450 мл вряща вода. Изстиналата запарка се прецежда, подслажда се обилно с мед, разделя се на три части и се изпива през деня.

8. Смесват се равни части прясно изцеден сок от чесън и мед. От добре разбърканата смес се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно 30-40 минути преди хранене. Лечението продължава 4-6 седмици. След почивка от 1 месец може да се повтори.

9. Всеки ден се изпива по 1 чаена чаша доматен сок, в която е разтворена 1 супена лъжица мед.


абиконик.дир.бг

Няма коментари: