четвъртък, 27 ноември 2008 г.

Вълча ябълка, ябълчина

Разпространение. Край пътищата и оградите, из затревените места и храсталаците, а също като плевел из окопните култури, лозята и др. В
цялата страна докъм 700 м надм височина.

Описание. Многогодишно тревисто растение с право, набраздено, високо 40, 60 до 100 см голо стъбло и късо пълзящо коренище. Листата са сърцевидно яйцевидни, целокрайни, последователни. Цветовете са жълтозеленикави, събрани по няколко в пазвите на листата. Плодът е крушовидна 6 – гнездна кутийка, изпълнена с дребни семена.

Използваема част. Коренищата на растението, а също и надземната част. Коренищата се вадят след узряването на семената
– през август, септември. Сушат се на сянка, опаковат се в торби. Надземната част се бере по време на цъвтежа – май, юни. Суши се на сянка. Запазват се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. Коренищата съдържат алкалоидите аристолохин и магнофлорин, етерично масло, горчиви и дъбилни вещества, аристолохиева и нораристолохиева киселина. В листата има етерично масло, сапонини, органични киселини и др. Семената съдържат аристолохин, аристолохиева киселина и мазнини.

Лечебно действие и приложение. Съдържащия се в растението аристолохин увеличава силата на сърдечните съкращения, разширява кръвоносните съдове, оказва пикочогонно действие и понижава силата на маточните съкращения. По тези съображения растението се препоръчва за лечение на първите стадии на хипертоничната болест /повишено кръвно налягане/, при воднянка, като средство за заздравяване на рани.

Коренищата и надземната част на вълчата ябълка се препоръчват още при треска, ревматизъм, подагра, скрофули, запек, за засилване на матката, кашлица, начална туберколоза и др. Външно те са добро средство за промивка на рани при ухапване от отровна змия и насекоми, за лапи при гнойни рани, екземи и др. Настойката от семената на растението се използва за регулиране на сърдечния ритъм – увеличава амплитудата на сърдечните съкращения.

Начин на употреба. 1 кафена лъжичка от коренищата или надземната част се залива с 300 мл вряла вода и се оставя да кисне 2 часа.
Прецедената запарка се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти дневно.

РАСТЕНИЕТО Е ОТРОВНО! ДА СЕ ВЗИМА ПО ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ.

окултиззъм.биз

Няма коментари: