събота, 29 ноември 2008 г.

Имате болно сърце - нека в стаята ви има рози!

Розите са красиви и ароматни, но и целебни. Когато изсъхнат във вазата, не трябва да се изхвърлят, защото с тях може да се направи ценно лекарство. Цветовете на розата са богати на етерично/розово/ масло и съдържат около 300 вида различни вещества. Използват се като лечебно средство главно изсушени или стрити на прах. Имат успокояващо и разширяващо бронхите действие при пристъпи на задух, спастичен бронхит, астма. Помагат и при белодробен абсцес и гангрена. Облекчават сърбежа при кожни обриви, имат антиалергично въздействие. Различно обагрените рози помагат при различни болести.

Белите розови цветове съдържат смолисти и слузни вещества с пургативно действие и се използват като ефикасно средство без нежелани последствия при хроничен запек. Помагат, стрити на прах, но един приятен начин за приемането им е под формата на сладко. Прах от бели розови листа гони глистите и акарите. Конкретът от бели рози потиска гнойните бактерии, поради което ускорява трудно заздравяващи рани, изгаряния, язви и др.
Червените цветове имат затягащо действие, помагат при стомашно-чревни възпаления и диарии. Добро лекарство са при ангини, възпаления на венците и пародонтозата. Приготвя се запарка от свежи или стрити сухи цветове - 2 с.л. цвят лъжици цвят киснат 1 час в 1 ч.ч. вода. Според случая тази доза се изпива на части за 1 ден или с нея се жабурка възпаленото място в устата. Розовият конкрет от червената маслодайна роза се получава под формата на 1% паста "Розолин", която има същото кожно антисептично и заздравяващо действие като при белите рози. Широко фармакологично действие има розовото масло - при колики и болки на жлъчката, червата, пикочния мехур, матката, бъбреците, след операция на жлъчния мехур. Лечението се извършва с разработения на основата на розовото масло български препарат "Розонол" - задължително по лекарско предписание, тъй като има ред противопоказания.
Рецепта за лечение при възпаление на венци - Равни количества от невен, роза, градински чай, смрадлика, дъб, лайка. В 400 мл кипяща вода се поставя 1 с.л. от сместа. Вари се 5 минути, кисне 2 часа и се прецежда. С отварата се правят жабурения и гаргари 5 пъти дневно през 3 часа. Лечението продължава 7 дни след изчезване на болестните признаци.
Рецепта за лечение на хемероиди - Равни количества от глухарче, водно пиперче, кисел трън, дилянка, роза, бял равнец, овчарска торбичка, бял хмел, бор и зърнастец. В 600 мл кипяща вода се поставят 2 с.л. от сместа. Вари се 1 минута. Кисне 1 час и се прецежда. От отварата се приема 6 пъти дневно по 80 мл 15 мин преди ядене и 30 минути след ядене.

Розата влияе на атмосферата в нашия дом
Царицата на цветята - розата, е най-яркият представител на зодиакалния знак Лъв. Под този знак розата е преди всичко заради великолепните си цветове и любовта си към ярката светлина. В миниатюрните стайни рози стихията на огъня е и в цветовете, които управлява Слънцето, и в острите бодли, които управлява Марс. Розата има силен, мъжки характер. Огънят, мъжкото начало в астрологията е преди всичко активност. Една роза в къщи е безшумен двигател, зареждащ атмосферата около себе си с действена енергия. Добре е да има роза там, където живеят хора вяли, пасивни, мечтаещи повече за почивка, които по всякакъв начин се стремят да избягат от всяка работа. Розата впива в себе си вялата енергия на леността и я превръща в съзидателна. В дом, където расте роза, самата атмосфера заставя хората да станат от дивана и да правят нещо. В бодливите стъбла на розата се съединяват Сатурн и Марс. Сатурн управлява стъблата на всички растения, а Марс живее в бодлите. Сатурн е планета - дикататор, законодател, а Марс е агресор. Розата е полезна там, където хората се опитват да установят насила свои закони, където желанието на един от семейството да заповядва в дома предизвиква кавги, бурни скандали. Ако в дома ви живеят или често пребивават хора, които искат да подчинят всички, посадете миниатюрен сорт роза в саксия. Това очарователно растение с мъжки характер ще неутрализира енергията на агресивния диктатор, бликаща от човека в околната атмосфера. Розата няма да позволи на тази енергия да стане причина за внезапни болки или влошаване на самочувствието на всички останали в дома.

Розата влияе върху емоционалното ни състояние
От всички растения на Лъва розата е най-добрият вдъхновител. Нейният огнен характер стимулира творческото начало в хората, подтиква ги към нови търсения в обикновените неща. Под финото влияние на розата човек може да промени отношението си към всекидневните грижи, може да се появи желание да върши обикновените неща по нов начин. С розата животът става по-интересен, по-разнообразен. Добре е да я имат всички, които се чувстват неудовлетворени от свършеното през деня или смятат, че нещо не им достига Розата може да бъде и отличен помощник на онзи, който желае да стане по-силен и волеви човек. Розата ще помогне на мъжа да стане истински мъж, а на жената - да стане по-независима. В най-голяма степен обаче такива свойства имат червените рози. В жълтите рози преобладава слънцето. В астрологията Слънцето се свързва с организаторските способнисти, затова жълтооките рози са добри помощници за хора на ръководни постове, хора - организатори. Жълтите рози са подходящи и за хора, неподредени, на които им е трудно да спазват определен режим, често закъсняват и забравят онова, което са искали да направят. Розите с бели цветове са изпълнени с безупречно чиста енергия. Подходящи са за онези хора, които нарушават основните закони на зодиакалния знак Лъв - егоизмът им преобладава над благородството, чужда им е или не виждат смисъл в творческата работа и не познават вдъхновението. Белите рози пробуждат най-добрите качества на Лъва: снизходителност, благородство, любов, стремеж към творчество.

Розата влияе на здравето ни
Както повечето растения, отнасящи се към знака на Лъва, розата влияе на органа, който той управлява - сърцето. Благодарение на своя огнен, силен характер, розата стимулира сърдечната дейност. Затова е хубаво да има рози в дом, където живеят хора с болно сърце и хипотоници.
През 1870-1875 г. на европейския пазар се продава около 1650 кг розово масло. От тях 850 кг - повече от половината е от Казанлъшката долина, не напразно наричана Долина на розите. До 1890 г. маслото се е теглило в мускали (в оригинал - мискал) - староарабска мярка за вместимост на розово масло, която тежи 4,810 г., след това статистиката се отбелязва в килограми. Истинското розово масло стои на кристалчета. То кристализира при 18-22°С.


селенабг.ком

Няма коментари: