неделя, 2 ноември 2008 г.

Обмяната на веществата е в основата и на напълняването, и на отслабването

Съществува мнение, че хората с по-бърза обмяна на веществата не пълнеят. Нека започнем с това кое влияе на обмяната на веществата:

•Възрастта. При децата и подрастващите тя е интензивна. След 30-зодишна възраст се забавя с по 10 на сто на всеки 10 години.

•Структура на тялото. Колкото по-голяма е мускулната маса, толкова повече енергия се изразходва.

•Температура на тялото. Ако тя е повишена само с един градус, се изразходва с 10 на сто повече енергия.

•Климатът. Рязката смяна наистина леко ускорява обмяната, но тя постепенно се връща в нормалното си състояние.


•Хормоните. Недостигът на тиреоидни хормони, изработвани от щитовидната жлеза, понижава обмяната.

•Лекарствените и други препарати. Част от психотропните лекарства и антидепресантите забавят изразходването на енергия, а някои вещества, като кофеина, я увеличават.

•Наследствеността. Тя наистина се отразява на обмяната на веществата.

В крайна сметка, наистина, ако процесите на обмяна на веществата протичат бавно, не се изразходва достатъчно енергия. Обаче не бързайте да свързвате пълнотата си с нарушена обмяна на веществата. Не всичко е толкова просто.

ЯЖТЕ ПО-ЧЕСТО, НО НА ПО-МАЛКИ ПОРЦИИ!
Нашият организъм непрекъснато се труди, дори и когато си почиваме. Затова му е необходима енергия, за да поддържа живота ни, да преработва храната и да ни подсигурява физическата активност. Идеална би била ситуацията, ако изразходваме толкова енергия, колкото калории получаваме. Обаче идеалът затова е идеал, защото не може да бъде постизнат напълно.

Сега вече се движим с автомобили, ползваме асансьори, пък не са ни чужди и стресовете. В близкия супермаркет има всичко, няма нужда да ходим на лов, за да се снабдим с храна. Затова изразходваме много малко, а получаваме много, което се превръща в мазнини за запас. Разбираемо е колко много влияе начинът ни на живот на обмяната на веществата. Може би ще си кажете, че навярно има начин да се повлияе на тази обмяна, да се ускори тя. Има, но с някои уточнения.

И основната тайна е много проста, тя е известна на всички: по-малко яж и повече се движи. Вероятно най-нетърпеливите веднага ще си помислят, че ако се намалят порциите до минимум, то цялата получена енергия ще трябва да поддържа жизненоважните функции и няма да се стигне до натрупване на мазнини около бедрата и ханша.

Веднага ще ви разочароваме. Това не е така. Ако вие постоянно и непрекъснато намалявате количеството приемана храна, то в един момент организмът ще се дезориентира и ще реши, че са настъпили тежки времена, а това значи, че е нужно да се погрижи за запасите. Диетолозите наричат това явление „преход на бавен огън". Същността е много проста -икономия на енергия. Ако постъпва съвсем малко енергия(калории), тя трябва да се изразходва сдържано, в това число и за преработване на храната. Затова сам по себе си процесът на отслабване понижава обмяната на веществата с 10-20 на сто. За да не допуснете този „бавен огън" и за да увеличите разхода на енергия, трябва... и да ядете повече. Точно така, яжте повече, но често и на малки порции. Такъв режим позволява да се поддържа висока скорост на обмяната през целия ден. За преработване на храната отиват само 5-10 % „топливо", при това има значение какви ястия приемате

медикалбг.ком

Няма коментари: