сряда, 19 ноември 2008 г.

Най-големите врагове на отказващите цигарите

Японските пушачи, които искат да откажат цигарите, заявяват, че се сблъскват с два сериозни проблема - стреса на работното място и вечерите, полети обилно с алкохол, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Около 300 от участниците в изследването на фармацевтичната групировка "ГлаксоСмитКлайн" били пушачи. 70 на сто от тях заявили, че главният фактор, който им пречи да откажат цигарите, е стресът на работното място.

Друга причина, изтъкната от пушачите, са придружените с цигарен дим срещи с колеги на чаша-две алкохол, наречени номикай. Пушенето е разрешено в повечето ресторанти в страната, в които обикновено са обособени пространства за пушачи и за непушачи.

Анкетираните пушачи споменават също влиянието на колегите си - 11,7 на сто, на началниците си - 8,3 на сто, наличието на работното място на автомати за безалкохолни напитки и кафе, които понякога вървят ръка за ръка с пушенето.

11 на сто от участвалите в изследването 600 мъже - пушачи и непушачи, уверяват, че в тяхната фирма може да се пуши навсякъде.

77 на сто заявяват, че помещенията в тяхното предприятие са за непушачи, но че са обособени пространства за пушачи, а едва 12 на сто - че пушенето е забранено в цялата сграда.

Улесняващите пушенето фактори, свързани с работната среда, идват далеч преди семейните проблеми - 15,7 на сто.

Едва 18 на сто от пушачите смятат, че могат да откажат цигарите. 36 на сто пък са на мнение, че "вероятно" могат да откажат цигарите под въздействието на кампаниите срещу пушенето. БТА


актуално.ком

Няма коментари: