сряда, 26 ноември 2008 г.

Защо човек пуши?

Американски учени твърдят, че са намерили научното обяснение за този вреден навик.

В повечето случаи в отговор на въпроса за причините за пушенето се чува един от следните варианти: за да се премахне стреса, за да се освободи човек от завладелите го чувства или за да се съсредоточи и събере мислите си.

Непушачите смятат тези доводи за жалки оправдания, но и много от тях посягат към цигара, когато са силно ядосани или страдат.
Специалисти от Университета на Калифорния (University of California), които са изучили връзката между вредните навици и особеностите на характера, дават научно обяснение за това.

До неотдавна се смяташе, че влечението към пушенето е изключително физиологично обусловено. Днес науката смята, че в този процес важна роля играе и характерът на човека.

Ръководителят на изследването д-р Стивън Поткин и неговите колеги са проучили кои черти на характера карат хората да изпитват силна потребност от цигари. Оказва се, че пушенето е по-присъщо за хората с т.нар. тежък характер.

Учените твърдят, че по-склонни към тютюнопушенето са именно тези със зъл нрав и заядлив характер.

Същевременно специалистите са установили, че цигарите наистина имат пагубно влияние върху умствената дейност въобще, тъй като никотинът намалява скоростта и точността на мислене, способността да се разрешават задачите, а води и до значително влошаване на паметта.

здраве.бг

Няма коментари: