събота, 1 ноември 2008 г.

Половин милион българи с инсулт всяка година

След инцидента 20-30 на сто от болните умират, а 7-8 на сто получават повторен.

Смъртността от мозъчни инсулти в България е една от най-високите 265 на 100 000 население. Заболеваемостта също расте. Това ни подрежда на челно място не само в Европа, но и в света

Всяка година 57 хиляди българи получават инсулт. Една четвърт от тях умират, другите в една или друга степен остават инвалиди. Около 10 процента са в тежко и безпомощно състояние. Те са в тежест на близките и на обществото. “Известно е, че 80 на сто от инсултите могат да бъдат предотвратени с комплексна профилактика”, каза проф. д-р Димитър Хаджиев - консултант в болницата "Св. Наум" по време на завършилата наскоро деветата национална конференция по неврология.

Заради застаряването на нацията мозъчните инсулти са сериозен проблем на страната. От друга страна се знае, че лечението им не е ефективно. 20-30 на сто от хората с инсулт умират, 7-8 на сто получават повторен инсулт до една година след първия. Такива болни са сериозно бреме за семейството и за обществото.

Западни статистици изчислили, че директните разходи за един болен за 18 месеца са близо 20 хиляди евро. Като в тези пари се включват само разходите за престой в болница, медикаменти и рехабилитация.

Още един факт буди тревога. У нас смъртността от мозъчен инсулт е най-висока във между 55-64 години., когато човек е творчески активен. В тази възрастова група смъртността скача 4 пъти в сравнение с останалите. Тази тенденция ще се засилва, защото населението ни застарява. Затова усилията са насочени към овладяване на рисковите фактори и лечение на ранните стадии, когато заболяването все още не е проявило първите си признаци. Едни от тях са свързани с начина на живот, други с контрол на кръвното налягане, каза проф. Хаджиев.

Над един милион и шестотин българи страдат от хипертония, която е водещ рисков фактор инсулт за сърдечно-съдови заболявания.

“У нас 39,7% от жените и 42,8 на сто от мъжете са с високо.

Едва половината от хипертониците знаят за това, че имат високо кръвно, от тях едва половината се лекуват, а много малка част успяват да поддържат препоръчителни и безопасни стойност от 140 на 90”, каза проф. д-р Светла Торбова - началник на клиника в Националната кардиологична болница.

Според статистиката на националния институт само един от 129 болни има контролирано кръвно. Ако лечението на тези хора е правилно, това ще им гарантира живот без сърдечни и съдови инциденти и спести много пари на здравноосигурителните фондове.” , каза проф. Торбова.


слкбг.ком

Няма коментари: