сряда, 12 ноември 2008 г.

Тиквата и цвеклото помагат срещу хипертония

Яжте поне 800 г растителна храна дневно, избягвайте контакти със злобари

Хипертонията често е следствие на неврози и по-специално на дисфункции в съдовете на страничното кръвообращение. Специалистите, които се занимават с натуралните методи на лечение, са опитвали немалко начини за предотвратяване на това заболяване, в следствие на което са определили трите най-ефикасни метода. Много важно значение за предотвратяването и лечението на хипертонията в ранен стадий има лечебната физкултура. Тя трябва да включва самомасаж, редовни разходки, интересен творчески, но не-натоварващ труд, като рисуване, бродиране и т.н.

Всяка стресова ситуация ни действа не сама по себе си, а посредствано, според начина, по който я възприемаме. Най-добрата противоотрова са хумарът и търпимостта. Още по-важно е да се отбягват контакти с неприятни, озлобени и отмъстителни хора, както и конфликтни ситуации. Усмивката е един от способите за неутрализация на стресовите състояния.

Особено съществено средство срещу хипертонията е рационалната диета. При нея трябва да се поема колкото може повече растителна храна и минимум остри, пържени и местни блюда. От растителните продукти е нужно да се поглъщат не по-малко от 600-800 г дневно. Най-полезни са морковите, зелето, чушките, дините, тиквата, цвеклото, чесънът и горските плодове.

При промяна на времето, в очакване на поредния подскок на налягането, е препоръчително да се прави следният самомасаж: поглаждане с длан на челото - от средата на носа към ушите, и на лицето - от челото към областта под брадичката, все едно се мием. Слепоочията се разтриват с върха на показалеца или средния пръст, а шията се разтрива от шията към лопатките.


здраве.лог.бг

Няма коментари: