събота, 29 ноември 2008 г.

Диабетът и високото кръвно настъпват в училищата!

Медиците бият тревога - болестта “4 в 1”, или метаболитният синдром, започна все по-често да се проявява у децата. Какво е нужно да знаят родителите преди началото на учебната година, за да предотвратят последствията?

С този въпрос се обърнахме към д-р Веселин СТАНЧЕВ, специалист по вътрешни болести.

- Прието е да се мисли за метаболитния синдром като за заболяване на възрастните. Защо напоследък често го свързвате с децата?
- За да отговоря на въпроса, искам да напомня какво е метаболитен синдром. Това е съчетание от 4 болести - затлъстяване, хипертония, диабет и повишено ниво на холестерола. Все по-често започнахме да откриваме този своеобразен квартет у 15-годишни деца!

- По какво се различава от синдрома при възрастните?
- По принцип няма разлика. Единствено в стадия на развитие на отделните заболявания - при децата те са недоразвити, по-скоро като предшественици на заболяването. Например при хлапетата говорим не за затлъстяване, а за склонност към него и за наднормено тегло. Вместо диабет в чистата му форма се открива нарушение в усвояването на глюкозата.

- Защо ситуацията така се промени - нали всички харесваме малките пухкави дечица? Майките и бабите се стремяха да нахранят своите бузанковци колкото се може по-добре, а за никакъв метаболитен синдром не се говореше.
-Така е, но сега към обичайното за нас хранене се прибавиха нови фактори. Например популярният фаст фууд. Колкото и вкусни и бързи за приготвяне да ни се струват тези храни, в никакъв случай не можем да ги наречем полезни.

Погледнете с какво се хранят съвременните ученици! Вместо да закусят нормално вкъщи, те тичат в училище гладни, а после се тъпчат с разни чипсове, сникерси, бургери и подобни, които може и да са вкусни, но са вредни за здравето им. Ако родителите са заети целия ден, детето не хапва нормална храна до вечерта.

Често като поощрение за добра оценка децата получават хамбургер, бонбони или нещо подобно. Нередовното и небалансирано хранене се отразява на здравето на детето. То започва да пълнее, нарушава се белтъчният баланс - това е първият сигнал за неблагополучие.

Искам да спомена и за още един агресивен фактор - съвременните деца се движат малко. Уроци, компютри, телевизор - това предразполага към обездвижване до такава степен, че децата ги мързи да направят каквото и да е физическо усилие - защо да го правят, щом и така им е интересно. И калориите, които приемат с храната, не се изразходват, а се натрупват в организма. И детето дебелее.

Сега е модерно да се говори за стреса, който атакува градските жители. Обикновено става въпрос за възрастните, за децата забравяме. Стресовите ситуации при тях обаче никак не са малко, макар и по-различни. За младия организъм стрес може да бъде голямото натоварване в училище - по 6-9 часа дневно за учениците в средния курс и 5-6 - за началния. Това е доста тежко за детето, а като вземем предвид факта, че много от тях тръгват на училище на 6 години, натоварването нараства още повече.

Честите стресови ситуации повишават количеството на хормоните, което води до дисбаланс. Това, от своя страна, създава благоприятна почва за развитието на диабет и хипертония. Можем да държим под контрол всички тези фактори, като основната роля се пада на родителите. За съжаление те не отделят достатъчно време и внимание на собствените си деца.

- Най-вероятно го правят от прекалена заетост, а не защото не обичат децата си.
- За всичко може да се намери обяснение, но тук става дума за здравето на детето. Например - пушенето в стаята. Колко пъти сме писали, че цигареният дим е вреден не само за пушача, но и за тези, които са около него. В пушека се съдържат съставки, които разрушават белите дробове, като причиняват микротравми върху съдовете им. С времето там се образуват плаки, които пречат на свободното протичане на кръвта. Следва трайно повишаване на кръвното налягане, а в перспектива - инфаркт и инсулт.

За отбелязване е, че напоследък те все по-често се срещат при младите хора. Както и високото кръвно налягане. Още преди години забелязахме временно повишаване на налягането при натоварване - бягане или гимнастични упражнения. Сега вече на преглед идват 15-годишни деца с доказана диагноза “Артериална хипертония”. Понякога даже с характерните за това заболяване продължения: изменение на очните дъна, увеличение на сърдечния мускул, нарушена бъбречна дейност. Ето че се оформи метаболитният синдром - и високо кръвно налягане, и затлъстяване, и нарушение на белтъчния обмен.

- Момчетата или момичетата са по-застрашени според вас?
- Сложно е да се отговори еднозначно, необходими са още наблюдения. Но някои факти вече са известни. Последните изследвания сочат, че момичетата заболяват от захарен диабет 1,5 пъти по-често от момчетата на тяхната възраст.

- Влияе ли наследствеността за развитието на метаболитния синдром?
- Разбира се. Всяко трето дете, чиито родители имат коронарна атеросклероза, има повишено ниво на холестерола в кръвта. А две трети от децата с нарушена възприемчивост към глюкозата имат родител с такъв проблем или даже с диабет от втори тип. Така е, ако говорим за наследяването на едни или други физически проблеми.

Но не трябва да забравяме и навиците, които децата усвояват от нас. Например те лесно свикват с нередовното или обилното хранене, с пушенето, с нежеланието да се занимават със спорт. И по-късно, не знаейки нищо по-добро, ще приемат тези постановки за норма. Затова ми се иска да напомня на родителите: бъдете внимателни към себе си и към своето здраве, тогава и децата ви ще се отнасят по същия начин към тяхното.

- Ако все пак са открили метаболитен синдром на детето, как да се лекува?
- Всичко е индивидуално. Изборът на лечението зависи от това, до каква степен са проявени всички признаци на метаболитния синдром - какви са показателите на кръвното налягане, има ли наднормено тегло и колко превишава нормата? Има ли диабет, или е налице само невъзприемчивост към глюкозата? Как стоят нещата с холестерола и другите характеристики на кръвта?

Независимо от това, има обща схема за лечение на децата. Първото, което трябва да се направи, е да се назначи диета. По-точно казано - подходящо за възрастта хранене. Това е необходимо, за да се намали теглото и да се държи под контрол в бъдеще. След това - да се нормализират показателите на кръвното налягане и мастното съдържание в кръвта.

Започва се с меки растителни препарати, които добре коригират незначителните нарушения и нямат странични ефекти. Например, ако детето има голямо количество т.нар. лош холестерол, назначава се екстракт от артишок. Ако триглицеридите са много - рибено масло.

По-силни препарати се назначават, когато тези не водят до добри резултати. При всички случаи изписването на това или на друго лекарство е работа на лекаря.

-Възможно ли е пълното излекуване на метаболитния синдром у детето?
- Възможно е, но са необходими много усилия и време. По-добре е да предотвратим появата му. Вече говорихме за хранителните навици и рисковите фактори при децата, но нека споменем и за бременността и кърмаческата възраст.

Голямо значение има теглото, с което се ражда бебето. По-едрото бебе автоматично попада в рисковата група на предразположените към хипертония, диабет и висок холестерол.

Доказано е, че колкото по-тежко е новороденото, толкова по-голяма е вероятността да се разболее от захарен диабет от втори тип. А ако на майката преди или по време на бременността е открито високо ниво на холестерола, то няма съмнение, че детето също ще го има. Затова трябва да бъдем много внимателни към теглото си в периода на износване на бебето - наддаването да е в границите на нормата.

Непременно следете теглото на детето си - пухкавите бузанковци и подрастващи със заформено шкембенце са потенциални кандидати за проблеми със здравето в бъдеще.


антидиабет.ком

Няма коментари: