петък, 21 ноември 2008 г.

Може ли да се избегне вредното влияние за очите?

Според мнението на офталмолозите, самият екран на компютъра не е вреден. Опасност за очите представляват непрофесионално направените компютърни програми.
И какво се случва? Очите се напрягат при следенето на непрекъснатото трептене на светлинните лъчи. Обикновено ние мигаме по 20 пъти в минута. При това слъзните жлези реагират като овлажняват роговицата. А когато гледаме неподвижно екрана, тогава ние мигаме 3 пъти по-малко. Очите стават “сухи”, появява се усещане за парене. Специалистите съветват да се помага на очите, като се създава изкуствено овлажняване на роговицата.

Ето няколко упражнения за това:

За 30 секунди, мигайте бързо с очи, като през това време се взирайте пред себе си. Повторете това 3 пъти.
Затворете очи и въртете в кръг очните ябълки – от ляво – на горе - от дясно – на долу. Старайте се да не мигате. Повторете това 4 пъти.
Оптималното разстояние между очите и обекта на излъчването е 33 сантиметра.

Обаче мониторът на компютъра обикновено е отделен на повече от 50 сантиметра, а това създава допълнителна натовареност, чието пряко следствие е късогледство.
След 3 – 4 часова работа с компютър е необходимо да се даде почивка на очите.

И за това:
Ако имате очила, то тогава ги свалете. Приближете се до прозореца, изберете си в далечината някакъв обект и се постарайте да го разгледате. След това отпуснете очи. Повторете това няколко пъти.
Затворете очи. Покрийте ги с длани и постойте в пълна тъмнина най-много минута. Старайте се да не мислите за нищо.
Осветлението в стаята, където стои компютъра, не е задължително да бъде прекалено ярка или бледа. Източникът на светлина трябва да се прикрие така, че да не попадат сенки върху монитора. Седнете най–удобно така, че бедрата ви да бъдат успоредни на пода.
Не забравяйте, че очите изразходват една четвърт от цялата нервна енергия на организма. Пазете ги!

Предлагаме ви простички рецепти за намаляване на умората:

Успокояващ и освежаващ компрес за очи:
Този компрес е възможно да се направи в обедните почивки на работа или при завръщане в къщи. Отрежете няколко резенчета влажен картоф и ги сложете върху затворените си клепачи. Отпуснете се. След 5 минути свалете компреса.

Бърз способ за отнемане умората на очите. (за тези, които не ползват козметик)
Няколко пъти намокрете очите си с хладка вода от чешмата. Притиснете с пръсти клепачите и седнете за няколко минути, стараейки се да не мислите за нищо.

Освежаващ компрес:
Полезно е да се прави ежедневен компрес на очите със силна отвара от чай. Очите не само ще си отпочинат, но и ще заблестят, а бръчиците ще се изгладят.

маги.трада.бг

Няма коментари: