вторник, 25 ноември 2008 г.

Направете "лошия" холестерол "добър"

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е ХОЛЕСТЕРОЛЪТ?

ПЪРВО:
Особено съединение от класа на мастите – участва във формирането на много хормони, включително и на половите.

ВТОРО:
Задейства се в процеса на образуване на жлъчен сок, а той, от своя страна, е необходим за нормалното храносмилане и изхвърлянето от организма на токсичните вещества.

Проблем с недостига на холестерол няма, защото той и се синтезира в организма, и постъпва с храната Прекаленото използване на продукти, които съдържат холестерол, ускоряват процеса на развитие на атеросклерозата. Същността на това заболяване – холестеролът, подобно на ръжда, се натрупва по стените на съдовете и след време образува плаки. Те постепенно запушват съдовете и пречат на нормалния кръвоток.

Атеросклерозата е първата стъпка към инсулт и инфаркт на миокарда. Особено застрашени са хората на средна и по-голяма възраст и склонните към напълняване.

ДВА НАЧИНА ДА ДЪРЖИМ ПРОЦЕСА ПОД КОНТРОЛ

ПЪРВИ НАЧИН: да ядем храна, богата на животински мазнини, не по-често от 1-2 пъти седмично. Допустимата дневна норма за приемане на холестерола чрез храната е 250 мг.

250 мг холестерол са равни на:

едно яйце;

2 чаши мляко с масленост

6 процента;

200 г свинско месо;

150 г сурово-пушен колбас;

50 г черен дроб.

Всички мазни продукти могат лесно да се заменят с по-малко мазни:

говеждо;

телешко;

филе от птици;

нискомаслена извара;

домашен кашкавал нискомаслени млечни продукти.

Добре е месото да се замени с риба - два рибни дни в седмицата намаляват с 50 процента риска от появата на атеросклероза.

В КОИ ПРОДУКТИ СЕ СЪДЪРЖАТ НАЙ-МНОГО?

мазно месо;

свинско;

колбаси;

мазни видове птиче месо - патешко, гъше;

кожа и вътрешни органи - бъбреци, черен дроб;

яйца (безвредни са не повече от 4 яйца седмично);

пълномаслени млечни продукти - кашкавал, сметана, масло, сладолед, сметанови кремове.

ВТОРИ НАЧИН: да не забравяме за продуктите, които изхвърлят холестерола от организма. Такива свойства притежават продуктите, богати на хранителни влакна – целулоза и пектин. Всичко е много просто.

Холестеролът, който е необходим за образуване на жлъчна киселина, не изчезва. Жлъчните сокове се изсипват в червата, и от жлъчката отново се образува холестерол. Хранителните влакна като гъба, попиват жлъчните сокове и ги изхвърлят от организма. Целулозата се съдържа във всички плодове и зеленчуци, особено в ябълките, портокалите, броколите, морковите, шипката, зелето, семената. Полезно е да се изяждат по 30-40 г хранителни влакна дневно.

30-40 г хранителни влакна се равняват на 300 г варена леща;

100 г едрозърнест хляб;

200-300 г малини или боровинки.

Денонощната нужда на организма от пектин може да се удовлетвори с изяждането на един плод, например ябълка или портокал.


чудеса.нет

Няма коментари: