четвъртък, 27 ноември 2008 г.

Биообратна връзка - нестандартния контрол

Обратната връзка е дефинирана от математика Норберт Вернер като "метод за контрол на система чрез въвеждане в нея на резултати, получени при предишната и работа".

Отначало се разглеждат само механични системи, но от 60-те години принципите на обратната връзка се прилагат и при живи организми, и то с изумителни резултати.

Процесът, известен като биообратна връзка, всъщност представлява механичен контрол над соматичните функции, за да бъдат те овладени.

Прост, но красноречив пример за биообратна връзка е контролът над галваничната реакция на кожата, спомагащ за релаксация. Напрежението е един от най-разпространените дразнители в наше време и много хора поддържат това напрежение несъзнателно.

Изследванията показват, пряка връзка между галваничната реакция на кожата - лекотата, с която електрически поток минава по повърхността на кожата и степента на мускулното напрежение в тялото.

Създадени са уреди, които измерват колебанията на галваничната реакция на кожата и ги превръщат в звуков сигнал. Човек, който слуша този сигнал, може да определи нивото на напрежение в организма си и по височината на звука да забележи кои мисли, състояния, емоции и действия го занижават.

Обучението биообратна връзка позволява също на обикновени хора да овладеят сложни постижения на йога.

Чрез електрокардиална връзка значително се забавя сърдечния пулс, а чрез управление на мозъчните сигнали е възможно достигането на някои от алтернативните състояния на съзнанието.

Техниката днес дава много добри резултати в медицината. Пациенти, придобили способността да създават температурна разлика между дланите и челото си, могат например да спрат мигренна болка. Състояния като високо кръвно налягане също могат да бъдат нормализирани.


окултиззъм.биз

Няма коментари: