сряда, 19 ноември 2008 г.

Атеросклерозата - болестта на века

Днес атеросклерозата се нарича болестта на века. Името и е познато на всеки. Познати са и причините за възникването и, също и клиничните и прояви - исхемична болест на сърцето, инсулт.

Как се развива атеросклерозата?

През 1908 год. във военно-медицинската академия в Санкт Петербург бил открито, че употребата на месо, яйца и мляко при храненето на опитни зайци довело до развиването на атеросклероза, която по нищо не се различава от тази при човека. Това довело до заключението, че употребата на животински продукти съкращава продължителността на живота. През 1912 год. други Петербургски учени предизвикали атеросклероза при опитните зайци, чрез приемане на храна богата на холестерол. Изводът бил, че богатите на холестерол продукти като яйца, масла, сметана предизвикват склеротични поражения върху съдовете.

Какво всъщност се получава при атеросклерозата?

1. Антологични увреждания

Атеросклерозата е заболяване при което по артериалните стени се появява кашообразна маса обкръжена с плътна капсула. Кашообразната маса съдържа мастноподобни вещества, сложни въглеводороди, продукти от клетъчното разпадане и калциеви соли. Най-голям е процента на мастно-подобните вещества, предимно на холестерина. Холестерина, когато се съдържа в кръвта в едно минимално количество е необходим за организма - спомага за еластичността на съдовите стени на артериите, коронарните артерии и артериите в мозъка. Почти всички компоненти на кашообразната маса полепват по стените на кръвоносните съдове отделени от кръвната плазма. Плътната капсула се образува на самата стена на кръвоносния съд и изолира холестерина от кашообразната маса. Кашообразната маса и твърдата капсула са основните причинители на болестта атеросклероза. Те образуват плаки, които могат да са плоски или във форма. Натрупвайки се по съдовите стени те затрудняват потока на кръвта през кръвоносните съдове. Поразените от атеросклероза съдове стават плътни и загубват еластичността си. Артерията изгубва способността да се свива и разпуска според нуждите на организма и по-специално на тъканите и органите. Ако към такава артерия се отправи нервен импулс за свиване, тя не може да от реагира и дълго остава в състояние на спазъм. Атеросклерозата е заболяване развиващо се в течение десетилетия, а може би през целия човешки живот. За съжаление установено е, че склеротични промени се наблюдават и при деца и юноши. Характерно за атеросклерозата е, че има периоди на застой дори може да настъпи обратния ефект.

2. Клинични прояви

Най- често срещаната клинична проява на атеросклерозата де явява исхемична на сърцето и в частност инфаркт на миокарда.

Терминът инфаркт означава умъртвяване на участък от тъкан в някой орган в следствие нарушена проводимост на кръвния поток. От там се получава липса на изхранване на този участък. Органите засегнати от инфаркт могат да са сърцето, белите дробове, бъбреците. Най-често се среща инфаркта на миокарда на сърцето. Сърдечния мускул изисква голямо кръвоснабдяване поради специфичната му дейност. Ако се надуши това кръвоснабдяване тъканта загива. Инфаркт може да настъпи в следствие на бързо запушване на една от коронарните артерии, която вече е поразена от атеросклероза. Може да се каже, че инфаркта на миокарда е катастрофа причинена от нарушената проходимостта на кръвта по коронарната артерия. Така при тези условия се нарушава изхранването на мускулните клетки и те умират като образуват некротизирала тъкан.

Извод: Инфаркта на миокарда възниква в следствие на склерозирали коронарни артерии.

Друга форма на клинична изява на атеросклерозата е стенокардията - гръдна жаба. Характеризира се с болка в гърдите често изнесена в главата, ръката и лопатката. Също като инфаркта - стенокардията е резултат от недостатъчно кръвоснабдяване на сърдечния мускул - исхемия. Не по-малко коварна проява на атеросклерозата е инсулта.

Какво е това инсулт?

Остро нарушение на мозъчното кръвообращение вследствие на атеросклероза на артериите снабдяващи мозъка с кръв и от там с кислород. Склерозирани могат да са както самите мозъчни артерии тези които захранват целия мозък. Повредената тъкан е благоприятна за развитието на тромбози - емболит. 85% от мозъчното нарушено кръвоснабдяване се дължи на емболитите. Друга част от инсултите се предизвикват от кръвоизливи вследствие на това, че кръвоносните съдове са загубили еластичността си и при повишено кръвно налягане те се пукват. Някои кръвоизливи се предизвикват от аневризма - раздут участък в някои артерии. Там стените стават тънки и по-тънки докато на края се пукнат. Понякога при инсулт некръвоснабдента част от мозъка, която умира предизвиква парализи. Ако поразения участък е по-голям усложненията са по-големи дори може да настъпи смърт.

Исхемична болест на сърцето - рискови фактори

1. Пушене - какво влияние оказва пушенето върху сърдечно съдовата система? Повишава съдържанието на адреналин в кръвта, а също и на други вещества с подобно действие. Те повреждат стените на кръвоносните съдове и миокарда. Освен това самия никотин от цигарите предизвиква спазъм на артериите и влияе неблагоприятно върху стените на артериите. Никотина попаднал в кръвта активизира тромбоцитите които образуват тромбозите.

2. Високо съдържание на холестерин в кръвта - то е крайно нежелателно за организма. Статистиката показва, че хора които имат ниско съдържание на холестерин в кръвта исхимичната болест се среща по-рядко. Ако холестерина е 250 мг на дециметър ИБС се среща по-често. А при 500 мг на дециметър и нагоре е възможно да възникне инфаркт и в детско юношеска възраст.

3. Хипертония - Високо кръвно налягане - нерядко е водещо звено в развитието на ИБС. Хипертонията е съпроводена с постоянно напрежение в съдовите стени и това довежда до повреди в защитния слой, вътрешния слой и нарушава изхранването на съда като цяло. Това води до влизане липопротеини в съдовите стени. Пагубното влияние на хипертонията се проявява не само в атеросклерозата, но повишава склонността на артериите към спазми - така потока от кръв намалява и дадена тъкан остава недобре кръвоснабдена. При дълго протичане на хипертонията сърцето работи много време с допълнително натоварване за да може да противостои на повишеното съпротивление. Това води до уголемяване на сърдечния мускул, а след това до дистрофия и сърдечна слабост. Хипертонията може да бъде причина за инфаркт, стенокардия, инсулт. С годините тази опасност нараства.

4. Диабет - Диабета е заболяване при което няма добра обмяна на веществата. Увредена е задстомашната жлеза и количеството инсулин произведено от нея е недостатъчно. Така в кръвта се увеличава нивото на кръвната захар. Увреждат се различни органи и тъкани и дори системи - блокира се инсулинното действие в тъканите. Най-напред са засегнати само задстомашната жлеза , след това и черния дроб и кръвоносните съдове. Статистиката показва , че 5.5 милиона американци са болни от диабет, 20 милиона имат склонност да развият диабет. Никой не знае точния брой на тези които са неофициално регистрирани. Известни са два типа диабет - инсулино зависими - юношески и инсулиноблокажна - старчески. Причинителите на диабета могат да са - наследство, напълняване, начин на живот и хранене.

Лечението е свързано с балансиран начин на живот и хранене - рафинирани храни, въглехидрати, белтъци, кафето трябва да се изхвърли от диетата. Умерена да се употребяват плодове и зеленчуци, особено плодовете внимателно. Много лук и чесън. Да се полагат грижи за долните крайници.Диабета е един от факторите за развитието на ИБС. Между диабета и атеросклерозата има тясна връзка - това е доказано чрез редица изследвания. Много случаи на диабет са предизвикани от нарушена обмяна на мазнините в организма. Съществува предположение, че високото съдържание на липопротеини в кръвта изисква голяма количество инсулин, и това затормозява задстомашната жлеза. Прогресиращ диабет и атеросклероза създават условия за развитието на инфаркт и други съдови усложнения. Често се наблюдава, че тежката форма на диабет протичаща с ниско ниво на инсулин в кръвта води до увеличаване холестерина произведен в черния дроб. Това от своя страна става предпоставка за развитието на тромбози и от там идва опасността от инфаркт.

5. Застоял начин на живот - Сърдечния апарат, сърдечния мускул отслабва от бездействие. Развива се състояние, което се нарича нетренирано сърце. Сърцето на човек водещ застоял начин на живот до голяма степен е застрашено от ИБС. Интересно е да отбележим, че при мъжете регулярно занимаващи се с бягане на дълги разстояния - 25 км на седмица нивото на артериалните липиди е снижено.

6. Затлъстяване - Затлъстяването при практично здравите хора се получава от излишна употреба на храна, калоричността на която превишава енергийните нужди на организма. Затлъстяването се характеризира с увеличаване обема на мастната тъкан и създава допълнително образуваните кръвоносни съдове в мастната тъкан. Затлъстяването пречи на работата на белите дробове. Затлъстяването е съпроводено с високо съдържание на мазнини в кръвта, а това предразполага към атеросклероза и ИБС, и инфаркт на миокарда.

7. Стрес и отрицателни емоции - Установено от многократни изследвания, че сфера има непосредствено отношение към развитието на атеросклероза, ИБС и инфаркт на миокарда. Много от инфарктите се получават следствие от неприятни сцени на работа или в семейството. Обяснява се със спазъм на вече поразени артерии. Хроничното въздействие на стреса повече от всичко ускорява развитието на атеросклероза и ИБС и инфаркт.

Гнева, възмездието, тревогата, обидата това са фактори които разполагат съдовете да образуват тромби за разлика от радостта, възторга, смеха. Отрицателните емоции могат да доведат до повишаване на кръвното налягане или до спазъм на мозъчните съдове или кръвоизлив. При болни от ИБС и до стенокардия и инфаркт.

Сърдечно съдовите заболявания започват невидимо. Те се наричат още тихи болести. Много хора ги имат, но не знаят за тях. 12 милиона души умират за една година от сърдечни проблеми. Обикновено до 60 год. не трябва да има смущения, но днес статистиките показват нещо учудващо 18 год. младежи вече имат симптоми на атеросклероза.

Холестеролът е основния причинител на сърдечно съдовите заболявания. Той е естествена съставка за изграждане на тялото. Излишъкът от холестерол, който му е нежен и няма потребност от допълнителни количества внесени от вън. Прекалено голямото количество холестерол обърква тялото и не може да изчисти всичко и го налепя по артериите. Същото се получава и с големите количества мазнини, особено наситените - Мас, лой, мляко, сирене.

Единствен източник на холестерол е животинската храна особено яйцата, черния дроб, мозъка на животните.

Доказано с клинични наблюдения , е че замяната на животински мазнини с растителни намалява холестерина в кръвта.

Изводът е, че храната влияе върху склерозирането на съдовете.

11 фактора, които разполагат към това заболяване:

1. Холестерол в храната
2. Наситени мазнини в храната
3. Мазнини в големи количества - мононаситените зехтин и полиненаситените - царевично и соево
4. Прекалено много калории - затлъстяване
5. Прекалено много сол
6. Липса на целулоза в храната
7. Прекалено много захар
8. Режим на хранене
9. Растителни храни приемани в ниско количество
10. Алкохол
11. Кофеин от кафе и кола

Днес хипертонията е широко разпространена болест. Проявява се в повишаване на артериалното налягане и способства за образуването на атеросклероза, а в същото време възниква на фона на анатомичните изменения дори и при млади хора. Лечението на тази болест изисква определена диета.

В една американска клиника бил направен експеримент при който върху доброволци било изследвано влиянието на храната върху хипертонията. Пациентите били разделени на две групи. Едната група употребявала храна богата на белтъци, мазнини и въглехидрати. Другата минали на вегетариански режим на хранене. След две седмици били направени измервания на артериалното налягане при пациентите. При вегетарианците от 9 единици за систолитично, то паднало на 8 единици, и от 4 единици за диастолитично паднало на 2.7 единици. След това експеримента протекъл така:

Двете групи сменили местата си. Вегетарианците започнали да ядат храна, която включва месни продукти, а другата група минали на вегетарианска храна. След две седмици отново измерили налягането на двете групи пациенти. Стойностите били разменени. Така доказали връзката на храненето и артериалното налягане.

Библията ни говори ясно и категорично какво трябва да правим. Бог винаги се е грижел за децата си. Още отначало той даде вегетарианска храна - Бит 1:29 и 3:18.

След потопа, на Ной бе разрешено да яде месо, но при определени условия /Бит 9:3,4/. На Мойсей също бяха дадени указания /Бит 9:4, Лев. 3; 7:23; 11гл./. Бог винаги се е грижел за народа си.


тагнет.орг

Няма коментари: