неделя, 23 ноември 2008 г.

Има начини да се справим сами с хипертонията, стига да го искаме

По-голямата част от хипертониците спадат към силния пол. Мъжките полови хормони стимулират покачването на кръвното налягане, особено във възрастта 35-50 години. С годините обаче и жените догонват мъжете по този показател. След настъпване на менопаузата естествената хормонална защита на сърдечносъдовата система значително намалява, почти се свежда до нула. Когато наближите 40 години, започнете да се отнасяте по-сериозно към здравето си. Жените да се консултират с ендокринолог и при необходимост да се доверят на хормонозаместителната терапия.

ЗАСЕДНАЛИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ, ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО И СТРЕСОВЕТЕ СА СРЕД ОСНОВНИТЕ ПРОВОКИРАЩИ ФАКТОРИ
Заседналият и слабоподвижен начин на живот е друг важен провокиращ фактор. Специалистите са изчислили, че хората, Водещи заседнал начин на живот, с 50 на сто повече рискуват да се разболеят от хипертония от този, занимаващи се с физически труд или спорт. Редовните физически упражнения повишават еластичността на стените на кръвоносните съдове, помагат да се понижи теглото, да се намали съдържанието на захар в кръвта, както и нивото на „лошия" холестерол. А всичко това понижава и кръвното налягане. Увеличавайте всекидневната физическа активност. Започнете с кратки разходки пеша. Ако се престрашите да се занимавате сьс спорт, то за предпочитане са дихателни упражнения, плуване също. Но не се увличайте: силното физическо натоварване увеличава горната граница на кръвното налягане. По-добре спортувайте всеки ден най-много по 30 минути, като постепенно увеличавате натоварването.

Прекаляването със сол води до задържане на течности в организма, до отоци в органите изтъканите, а от това страдат кръвоносните съдове. Ограничете солта до 5 грама -една чаена лъжичка на ден. Много продукти сами по себе си съдържат много сол. Може да използвате билки, чесън също, освен това от аптеката можете да си купите сол с понижено съдържание на натрий.

Следващ фактор са стресовете и психо-емоционалното напрежение. Хормонът на стреса адреналин заставя сърцето да бие по-често, изтласквайки по-голям обем кръв. Ако стресът продължи дълго време, такова натоварване износва съдовете и повишеното кръвно налягане става хронично. Научете се да контролирате емоциите си, променете отношението си към проблемите. Всяко нещо може да бъде погледнато не само от негативната, но и от позитивната му страна. Не поемайте върху себе си повече, отколкото можете да извършите. Тези, които прекарват повече от 41 часа в седмицата на работното си място, рискуват с 15 на сто повече да получат високо кръвно налягане. Научете се и да се отпускате. Започнете с правилно дишане: на „едно" вдишайте недълбоко и на „две-три"издишайте дълбоко, като при вдишване изпъчвате корема си, а при издишване го стягате. Такъв тип дишане подобрява кръвоснабдяването на белите дробове и сърцето и премахва вътрешното напрежение.

СЛЕДВА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
При хора с наднормено тегло се нарушава мастната обмяна, губи се еластичността на кръвоносните съдове, които се увреждат от атеросклероза. При хората с наднормено тегло рискът от хипертония се увеличава цели шест пъти, а всеки излишни 500 г повишават кръвното налягане с една единица. Не допускайте затлъстяване и наднормено тегло. Ще го постигнете с разумни физически натоварвания и нискокалорична диета,като постепенно изхвърлите от менюто си маслото, сиренето, колбасите, сметаната, сланината. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, на растителното масло и немазната риба. Яжте продукти, богати на съединителна тъкан - кафяв ориз, овесена каша, пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци.

Не злоупотребявайте с алкохола и пушенето. Всекидневната употреба на спиртни напитки увеличава кръвното налягане с 5-6 единици на година, а компонентите на тютюневия дим, попадайки в кръвта, предизвикват спазъм на кръвоносните съдове. Пушачите предизвикват кислороден глад на мозъка си. Хипертоникът не бива да си позволява повече от 60 мл силен алкохол на седмица или 200 г сухо вино. Откажете цигарите, дори леките. Те са също толкова вредни, колкото и спиртните напитки.

лекар.бг

Няма коментари: