неделя, 16 ноември 2008 г.

При хипертония се отделя ли се повече урина?

"Имам хипертония от няколко години, но я поддържам в допустимите граници. Забелязах обаче от известно време, че започнах да отделям повече урина, особено нощем. Това на хипертонията ли се дължи?”

Възрастният отделя денонощно около 1 до 2 литра урина. Количеството много зависи от поемането на вода, от храната, от обмяната. При промяна в режима на хранене, щом се пие повече вода, естествено ще се отделя и повече урина.

1. При хипертониците често не се отчита, че те се лекуват с комбинирани лекарства, в които има и диуретици. Затова пациентите отделят повече урина. Такива пациенти често се подлагат и на диета, в която преобладават диуретични храни и чайове. Един безсолен режим с повече варени картофи ще предизвиква и обилна урина. Също - чайове с диуретични билки, които се използват не само срещу хипертония, а и за лечение на цистит, пиелит, увеличена простата.
Наблюдавайте се няколко дни. Проверете лекарствата, диетата и напитките си за диуретични вещества. Ограничете малко течностите и проследете дали количеството на урината намалява. Огледайте се за скрити признаци на диабет - сърбеж по кожата, съхнене на устата, прегладняване, леко виене на свят след нахранване.
За да имате правилна преценка, направете опит: събирайте урината за едно денонощие, и я измерете. Най-добре - със съд, който е градуиран. По-неточно, само за ориентиране, може да се измери с водни чаши - те събират по 200 милилитра.
Ако общото количество на урината варира между 1 и 2 литра, нямате основания за притеснение.

здраве.биз

Няма коментари: