По статистики на американски автори-ХИПЕРТОНИЯТА, като причина за преждивременна смърт-надвишава ЧЕТИРИ ПЪТИ смъртността от РАК, най-вече при хората над 50 годишна възраст!!
Широко известна е максимата, че ”ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ Е БЕЗМЪЛВНО, НО ОПАСНО!”. Това е така защото в продължение на години-заболяването при хипертониците протича без остри алармиращи симптоми /някакви остри болки, висока температура и пр./.
Не са редки случаите при хора, небрежни към своето здраве, които не извършват никакви профилактични прегледи-да стигнат до фаталните последствия /ИНСУЛТ, ИНФАРКТ!/ внезапно за тях и околните.
В такива случаи близките учудено споделят, че ”предния ден-същият човек е бил в добро здраве”
Всъщност симптоми не са липсвали /ненатрапчиво главоболие-инцидентно, зрителни нарушения, леко задъхване и дори краткотрайно замайване/, но е очевидно, че не им е било обърнато необходимото внимание от страна на заболелия.
Твърде често това са хора-по природа физически силни, имащи възможност и обичащи да си угаждат с МЕСО в голямо количество, всевъзможни месни деликатесни храни с много мазнини и сол, месни консерви, солени риби, хайвер, твърде солени и деликатесни млечни произведения: различни сирена, топено сирене, кашкавали и др., бъбреци, мозък и др. Във връзка с ендогенния /вътрешен/ синтез на холестерола-в съображение тук влиза и огромният асортимент на сладкарската промишленост: пасти, торти, баклави тригуни, бонбони, вафли, заедно с обилната консумация всевъзможни закуски-предимно на въглехидратната основа, а често и с високо съдържание на мазнини-локумки, тутманици, кифли с мармалад и др.
Друго съществено хранително несъответствие, при болшинството от гражданите на индустриалните държави е обстоятелството, че те практически в ежедневието отбягват естествените-природнобалансирани храни за сметка на модифицираните и промишлено произведени такива. Тези хора обичайно биват ”подмамвани”, чрез разнообразни оцветители, овкусители, набухватели, шарени и лъскави опаковки, необективна реклама с търговска цел и не на последно място-атрактивни, но нездравословни промишлени технологии, които повече, или по-малко компрометират ползата за здравето от консумацията на непроменения първичен продукт!
Така например малко са консуматорите в съвременния град, /възрастни, а и деца!/, които биха предпочели една, твърде здравословна-салата от варени картофи с лук, вместо да посегнат към ЧИПСА, такива които биха сварили парче месо-вместо да закупят разнообразните и пъстри консерви, популярните но солени и често с високо съдържание на мазнини и СОЛ-суджуци, луканка и др., производствено, съдържащи и различни химически вещества. Така е и с маринованите, консервирани и пушени рибни продукти.... примери могат да бъдат дадени-много!
Най-общо казано-ХРАНЕНЕТО, поради това че изменя в една, или друга посока хуморалната среда, влияе силно по сложен механизъм върху повишаването на кръвното налягане!
ООЗ-РИОКОЗ- Русе
Няма коментари:
Публикуване на коментар