неделя, 16 ноември 2008 г.

Витамините и минералите - микрохрана или лекарство?

Природата е сътворила по естествен път витамините и минералите в микроформи. Тези микроскопични частици са изключително активни и се намесват във всички важни жизнени процеси в нашето тяло, подобно на “микродиригенти“. Самото име “витамин“ произлиза от думата “вита“ (“живот“).

Природата се е погрижила по естествен път да ни снабдява с важните частици живот, като ги е направила неразделна част от храната, която консумираме.

Природата е помислила и за баланса. Различните групи храни набавят по естествен път различни витамини и микроелементи, подобно на отделни блокчета от една мозайка (виж таблицата). Разнообразието в храненето попълва цялата мозайка. Нищо не липсва в нея и нищо не е в излишък

Лекарите и диетолозите държат на балансираното хранене, защото то е част от нашето здраве! Най-добре е витамините и минералите (микроелементите) да се набавят по естествен, създаден от природата път. Те са незаменима за живота “микрохрана“.
Фармацевтиката е синтезирала тези важни частици в лекарствени форми. Препаратите с витамини и минерали се продават в аптеките, защото са медикаменти. Те са концентрирана форма, предназначена за хора, които страдат от недостиг (дефицит) на един или няколко “микродиригенти“ поради неправилно хранене, някои заболявания, напреднала възраст, лечение с конкретни медикаменти, предстояща бременност, лактационен период.

Самолечението със “соло“ или “мулти“ препарати без консултация с лекар или диетолог може да доведе до нездравословно предозиране.

Запомнете: витамините и минералите във високи дози са лекарства и не трябва да се взимат без медицинско предписание.

Многобройни научни и клинични проучвания показаха, че хората с добър диабетен контрол (без хронични усложнения и други заболявания) обикновено не страдат от недостиг на витамини и минерали. Здравословното, разнообразно хранене може да им осигури нужните дневни дози и оптималния баланс.

Запомнете: по-добре е витамините и минералите да постъпват в тялото по естествен път като “микрохрана“, отколкото да се добавят чрез синтезирани препарати поради нарушено хранене. Тези препарати са лекарства, които не са безобидни, ако претоварите организма си. Например, високите дневни дози на витамин А, В6 и Д са токсични!
Добавянето на високи дози от един вид витамин може да промени действието на друг вид витамин и/или медикамент, както и да наруши целостта на мозайката. Например, витамин Е усилва противосъсирващия ефект на витамин К и при хората, които взимат лекарства от групата антикоагуланти, това се свързва с повишен риск от кървене.

Всеки човек има индивидуални дневни нужди от витамини и микроелементи в зависимост от възрастта, здравното състояние, наличието на диабетни усложнения и други заболявания. Лекарите преценяват нуждата от добавяне на препарати, както и дневните им дози.

От недостиг на витамини и минерали са застрашени вегетарианците, които не ядят никакви продукти от животински произход; хората на нискокалорични отслабващи режими; представителите на “третата“ възраст; кърмачките; пациентите, получаващи някои видове лекарства. Хората, които попадат в тези групи могат да се нуждаят от добавяне на “мулти“ или “соло“ витаминни препарати или на някои минерали. Съветът ни към тях е да се консултират с лекуващия ги лекар.

антидиабет.ком

Няма коментари: