събота, 1 ноември 2008 г.

Признаци за инсулт

Според статистиката годишно 2,7% от българите прекарват мозъчен инсулт. Лекарите обаче твърдят, че данните не са съвсем точни. При някои хора инсултът протича леко и те и близките им дори понякога не разбират, че са го прекарали и не се обръщат към лекар. А това е задължително, за да се предотвратят следващи инсулти или инфаркти или поне да се подобри качеството на живот на пострадалия.

Съществуват два вида мозъчен инсулт - исхемичен и хеморагичен. И при двата има остро нарушение на кръвообращението в мозъка. В зависимост от силата на "удара", инсултът може да бъде смъртоносен или да доведе до тежка инвалидизация.

Най-застрашени са хора с високо кръвно, атеросклероза и други сърдечно-съдови болести, а също и вече прекарали "малки удари" - предходни нарушения на мозъчното кръвообращение. При всяко съмнение за инсулт трябва незабавно да се потърси "Бърза помощ" или пострадалият да се откара в най-близката болница.

Какви са симптомите на мозъчния удар?

- внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръката или крака от едната страна на тялото
- загуба на говор, или затруднен или неразбираем говор
- внезапно замъгляване и загуба на зрението, особено на едното око
- внезапно силно главоболие, без ясна причина
- необясним световъртеж, залитане, падане

Признаците могат да се появят както за няколко минути, така и в рамките на 24 часа. Съзнанието обикновено е запазено. Възможно е инсултът да настъпи и през нощта. Денем пък често той е резултат от физическо усилие или психическо натоварване.
Възможно е наличието на подобни симптоми да не значи точно инсулт и да се дължи на злоупотреба с алкохол или наркотици, на лекарства, или да е проява на инсулинова реакция. Това естествено не значи, че човекът не се нуждае от спешна помощ.

слкбг.ком

Няма коментари: