четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Метабулизмът се забавя с напредвабето на възрастта

На всеки 10 години, започвайки от 30-годишна възраст, нашият метаболизъм се забавя с 5 процента. Това е свързано с факта, че със същите тези 5 процента намалява мускулната маса. Ние продължаваме да се храним така, както и по-рано, но енергията вече се използва за друго. При това нивото на активността също намалява.

При жените това се усложнява и от хормоналната пренастройка, която съпътства климактеричния период. Поради това се забавят и процесите на изгаряне на мазнините.

Вие обаче можете да имате хубава фигура и на 40, и на 50, и на 60 години. За тази цел е важно навреме да коригирате начина си на живот. Става дума за съвсем малки промени и те основно се отнасят до храненето. Яжте по-малко, но непременно в менюто ви да присъстват най-важните хранителни елементи и витамините.

С активността бъдете малко по-внимателни. Може да не намалявате храната си, но се движете повече. С възрастта обаче човек става по-малко издръжлив и по-слабо подвижен.

Затова прекаленото натоварване може да навреди на здравето. Непременно се движете, но като спазвате две основни правила - умерено и редовно. Това означава, че физическото натоварване трябва да съответства на вашата подготвеност. Ако по-рано не сте се занимавали с никакъв спорт, започнете с ходене пеш. Ако физическите упражнения отдавна са част от вашия живот, продължавайте в същия дух. Но се вслушвайте в своя организъм и не го претоварвайте - от това полза няма.

чудеса.нет

Няма коментари: