вторник, 11 ноември 2008 г.

Как да предотвратим или намалим високото кръвно налягане?

Ние сме безпомощни да променим както генетичния си код, така и развитието си в зародишна фаза. Остава ни само да изменим начина си на живот, за да сведем до минимум риска от високо кръвно налягане в по-напреднала възраст. А ако вече го имаме - независимо дали е тревожно или умерено високо, длъжни сме да избягваме онези фактори от живота си, които биха го влошили още повече.

За да предотвратим или овладеем високото кръвно налягане, е необходимо да намалим консумацията на сол - да не добавяме сол в ястията нито на масата, нито по време на приготвянето им и съзнателно да избягваме солени, консервирани, преработени, пушени или марино¬вани риби и меса, готови супи, колбаси.Тази профилактика може да намали систолическото налягане поне с 5 единици. Ако всеки се вслуша в този съвет, смята се, че честотата на ударите сред населението ще намалее с 26%, а на коронарна болест - с 15%.

Солта може да се замени с подправки и вкусовите ни рецептори бързо ще се приспособят към това.

Помага и поемането на храни, богати на калий. Калиевите йони се свързват с натриевите йони в кръвта. Бъбреците заменят калия с натрий при производството на урина, така че колкото повече калий поема човек, толкова повече натрий ще изхвърля. За жалост обаче и калият може да бъде вреден, така че е най-добре да го получаваме главно чрез храната. Особено богати на калий са бананите, сушените кайсии, плодовите сокове и млека, всички зеленчуци, гъбите, картофите и спанакът, пълнозърнестите каши и - колкото да е странно - кафето.

Ето още няколко препоръки против високото кръвно налягане:
• Намалете алкохола, ако прекалявате с него; ограничете се с 21 единици седмично, а ако можете, слезте и на 14
• Свалете излишните килограми чрез спазване на диета и по-активно спортуване. Физическите упражнения с продължителност поне 20 минути три пъти седмично могат от само себе си да намалят кръвното налягане. Добре е спортуването да предизвиква увеличаване на пулса до 110-120 удара в минута и леко изпотяване.
• Пушачите трябва да откажат цигарите. Високото кръвно налягане, съчетано с пушенето, уврежда кръвоносните съдове по-бързо, отколкото всяко от тях поотделно. Коронарната болест става почти неизбежна.
• Ако нивото на кръвния ви холестерол е застрашително високо, трябва рязко да намалите приема на наситени (животински) мазнини. Прекомерната им консумация води до втвърдяване и удебеляване на артериите и често причинява коронарна болест.

Ако промените начина си на живот и въпреки. това кръвното ви налягане за задържа твърде високо, имате нужда от медикаментозно лечение. То е важно за контролиране на състоянието и намаляване на риска от инфаркт, удар, сърдечни и бъбречни смущения и други проблеми, свързани с кръвоносните съдове.Целта на лечението е да се намали диастолическото кръвно налягане под 90 мм и/или да се смъкне систолическото - под 160 мм.Най-широко разпространените лекарства срещу високо кръвно налягане са диуретиците и бетаблокерите.

вкондиция.блогспот.ком

Няма коментари: