понеделник, 24 ноември 2008 г.

Затлъстяването като пандемия

Най- авторитетното медицинско списание в света “The Lancet” изнесе преди време крайно обезпокоителни данни, свързани с поголовното затлъстяване на хората по света. Според изданието, всяка година само в САЩ около 300 000 души умират преждевременно от болести, които по един или друг начин са свързани с наднорменото тегло и излишните килограми. Те са преди всичко две- инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Установено е също така, че така наречената “fast food” (хамбургери, хот дог, пържени картофи и чипс) е главният виновник за такива заболявания като захарен диабет и рак на дебелото черво.
Всичко това струва на американската здравна система главозамайващата сума от 100 милиарда долара годишно!
Според същото изследване 30 % от американците са вече безнадеждно затлъстели. За сравнение: в периода от 1988 до 1994 година от затлъстяване са страдали едва 20 %. Не по- различна е и ситуацията в Западна Европа. В Германия например положението е сходно с това в САЩ. Немските статистици отчитат, че всеки трети германец има проблеми с килограмите.
Какво да кажем ние, с гайдите? У нас, в България, процентът на шишковците е кажи- речи двойно по- висок! Последните статистически наблюдения сочат, че 58 % от българите имат наднормено тегло. Казано другояче, над 4 500 000 българи страдат от една или друга форма на затлъстяване! (Повече по въпроса в сайта www.Otslabni.com.)
Ако при американците затлъстяването се дължи най- вече на отвратителната храна, която те поглъщат катадневно, то и при нас причините за затлъстяването са от подобно естество.
Средностатистическият американец се тъпче, както вече отбелязах, с хамбургери, хот дог, пържени картофи, пържени пилешки кълки и крилца, пица, туршия, кока- кола, пайове и чипс.
И българите си падат по тези американски “диликатеси”, но не пренебрегват и българските “лакомства”. Бай ти Ганя мре за яхнии (тоест, бели мръвки в мазен и пресолен сос), банички, кремвирши, кюфтета и кебапчета, наденици, бял хляб, баклава, козунаци и купища печива. Затова е и на този хал- болен, беден и нещастен…
Бавно, но сигурно българите се превръщат в най- болния народ на земното кълбо. Нещата са много, много сериозни, защото последните проучвания сочат, че вече всяко трето българче страда от хипертония!
При това българското здравеопазване е в трагично, плачевно състояние. Ако трябва да бъда краен, ще кажа, че строго погледнато, в България здравеопазване няма.
Защото истинската медицина е превантивна. Нашата алопатична медицинска система за жалост не е такава. Ние, казано другояче, сме предоставени на произвола на съдбата, на своята нерадостна участ. Мога да бъда и по- заядлив: в България спасяването на давещите се, е дело на самите давещи се…
Досега на нито един наш управник не му е и хрумвало да задели пари за медицинска пропаганда и профилактика. Знайно е обаче, че един лев, изхарчен за профилактика днес, ще спести хиляди левове за лечение в бъдеще. Но простотията ходи по хората, а не по говедата…
Чудно ли е тогава, че чрез отрицателен прираст ние ежегодно намаляваме с 40 000- 60 000 души?! През последните 15 години България е загубила, къде чрез емиграция, къде чрез преждевременна смърт, повече от 1 200 000 свои граждани! Много повече, отколкото са загубите ни през всичките войни, които сме водили!
Подобни поражения не може да нанесе и най- голямата вълна Цунами.
Нещата са направо катастрофални. Затлъстяването на нацията е в пряка причинна връзка с демографската катастрофа, която връхлетя нашата страна. Наскоро дори и президентът Първанов започна да бие тревога.
Така или иначе демографите са повече от категорични- ако ние не предприемем нещо, не внесем някаква корекция в хранителните си навици, най- късно през 2112 година ще изчезнем от лицето на земята като народ!... Само че демографите не могат да пресметнат броя на българите, които ще напускат непрекъснато страната с емигрантските вълни…
Да, крайно време е всички да се замислим над този въпрос. След като помислим, трябва да преминем и към конкретни действия. Аз лично протягам ръка на всички хора с наднормено тегло чрез моя сайт www.otslabni.com .
Не предприемем ли нещо в най- скоро време, ще излезе, че ни е писано да съществуваме 14 века като нация. Не са успели да ни изтребят и заличат от картата на света нито византийците, нито османците. По всичко личи обаче, че ние ще се унищожим сами с нашата крайно ниска култура на хранене…


маги.триада.бг

Няма коментари: