вторник, 11 ноември 2008 г.

Студът увеличава риска от инфаркт

"Омам от години проблеми със сърцето, диагнозата ми е начало на исхемична болест на сърцето. Лекарят ме предупреди да не излизам много в студа, но не ми каза от какво да се пазя. А аз обичам да бъда на чист въздух. Наистина ли е опасен студът за сърдечно болните, или това си е просто едно презастраховане на моя личен лекар?"

Кръвоносните съдове на сърцето се влияят значително от външни въздействия. Това е естествено, защото сърцето трябва бързо да отговаря на различни - повишени и занижени - психични и физични изисквания. Студът и топлината са между най-честите. От студа често коронарните съдове на сърцето се свиват спазматично. Ако тези съдове са частично запушени от атеросклеротични плаки, храненето на сърдечния мускул се нарушава. Спазъмът може да е толкова силен, че достъпът на кръв до отделни области в мускула да се прекрати. Това всъщност е състоянието на инфаркт. Обикновено инфарктът се дължи на запушване на сърдечен съд от откъсната частица от атеросклеротична плака, подценява се спазъмът, който винаги е налице.

Ето защо със спазъма, който студът може да предизвика, се увеличава рискът от запушване на сърдечен съд и инфаркт.
Един практически съвет. Ако в студено време почувствате болка в сърдечната област, веднага загрейте с топлина лявата ръка, особено - рамото и лакътя. По обратния рефлекторен път от кожата, коронарните съдове се отпускат, спазъмът преминава.

здраве.биз

Няма коментари: