събота, 8 ноември 2008 г.

Сезонно хранене

Съобразяване на храненето със сезоните на годината.

През горещите летни месеци храненето трябва да е разтоварващо. Необходимо е да се приемат повече минерални соли, микроелементи, витамини и баластни вещества. Те се съдържат в изобилие в плодовете и зеленчуците. Подходящи са плодовете с голямо водно съдържание като дини, пъпеши, круши, праскови и други. Това е времето на доматите, краставиците и таратора. В този период може да се намали употребата на бобови, зърнени храни и кореноплодни зеленчуци. Това не се отнася за младите бобови (зеления боб и грах). Белтъчините сe набавят с кисело мляко, соеви продукти, кълнове от соя и други семена. Намалява се употребата на суровите семена и ядки. През лятото са подходящи по-леки подправки като магданоз, копър и целина. Избягват се загряващите като джинджифил, червен и черен пипер. Лятото не е времето на готвените храни. Добре е да се ограничи значително консумацията на месо и месни произведения и да се приема прясна риба. През лятото трябва да се приемат повече течности под формата на таратор, айран, пресни плодови и зеленчукови сокове.

През есенните месеци има все още много плодове и зеленчуци и те трябва да се приемат в по-големи количества. Постепенно в менюто се включват повече зърнени, бобови, кореноплодни зеленчуци, тикви, ядки и семена. Тези, които не са вегетарианци могат да приемат по-често пълноценно месо. В студените есенни дни е хубаво да се задушават зеленчуците и да се приемат повече топли зеленчукови супи и бульони. Постепенно се увеличава дела на готвените храни и варените зеленчуци за сметка на суровите.

През зимния период може да се приемат повече бобови и пълнозърнести продукти. Може да се увеличи относителният дял на месото и млечните произведения в менюто. През този сезон е добре ястията се задушават и да се приемат топли. Подходящи са топлите течности - бульони, супи, чайове. Може да се консумират много кореноплодни и твърдокори зеленчуци като моркови, ряпа, гулия, цвекло, зеле, чесън и лук. Хубаво е да се приемат затоплящи подправки като джинджифил, черен и червен пипер, къри и други подобни. Витамините се набавят с киви, портокали, лимони, грейпфрути, банани, мандарини, нар и други южни плодове, както и със сушени плодове. Зимното време е особено подходящо за включване на хранителни добавки, съдържащи витамини и антиоксиданти.

През ранната пролет храненето е подобно на това през зимата. По-късно към менюто се добавят зелени салати и листа като спанак, киселец, лапад, коприва и др. подобни. Не трябва да се пропускат първите череши и ягоди. Постепенно се намалява количеството на употребяваните семена, ядки, бобовите, пълнозърнестите, чесъна, лука, месо и някои млечните произведения. Намалява се дела на готвените храни. Към всяко хранене включете салати от листни вместо от кореноплодни зеленчуци. Пролетният период е подходящ за вземане на хранителни добавки с очистващо организма действие. Това трябва да става под лекарски контрол.


здравейя.ком

Няма коментари: