събота, 1 ноември 2008 г.

Хипертонията ще бъде чумата на 21 век

Така както през различните епохи непобедими тогава болести като чумата и вариолата са се превръщали в опасни епидемии, днес “знаковата болест” на 21 век е хипертонията, твърдят специалистите.

Причините за възникването на първичната артериална хипертензия (хипертоничната болест) все още не са изяснени напълно, но лекарите с увереност говорят за фактите, влияещи върху нейното развитие - наднорменото тегло, тютюнопушенето, злоупотребата със сол, алкохол и храна с високо съдържание на мазнини и холестерол, а също недостатъчната физическа активност.

Лекомислено отношение към повишеното кръвно налягане е недопустимо, тъй като първоначалното незначително влошаване на здравословното състояние е предвестник на различни усложнения като атеросклерозата, инсулта и исхемичната болест на сърцето.

И колкото по-високо е налягането, толкова е по-голям рискът от усложнения. Затова, ако то “скача” и се вдига над обичайната норма, е необходимо незабавно да се пристъпи към лечение.

В много случаи кръвното може да се нормализира като се промени начинът на живот или се намали влиянието на вредните фактори върху организма.
Ако тези мерки не помогнат, трябва да се търси компетентна помощ от лекар, който да препоръча медикаментозно лечение според индивидуалните особености. С помощта на съвременните препарати за лечение на артериална хипертония тя може да се контролира.

Добре съобразени със съответния човек и състояние, те могат надеждно да осигуряват продължително понижаване на налягането, да намалят риска от развитие на рак на миокарда и други усложнения - следствия от хипертонията, да не предизвикват сънливост и да не нарушават способностите за концентрация на вниманието.

При артериалната хипертония препаратът и неговата дозировка се подбират индивидуално и при необходимост те се коригират. Освен основната задача - справяне с болестта, правилно избраното лекарство помага на пациента по-дълго време да остане трудоспособен и да води пълноценен живот.

слкбг.ком

Няма коментари: