четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Лошият холестерол е причина за появата на 12 вида болести в организма

Холестеролът е мастоподобно вещество, което се изработва от бъбречните клетки в малки количества, които обаче са достатъчни за изграждането на всички клетъчни обвивки в организма, за образуване на жлъчна киселина, хормони и витамин Д. При излишък на приетия с храната холестерол от полезен той се превръща във враг №1 на здравето. Отлага се по вътрешните стени на съдовете във вид на плаки, води до атеросклероза най вече на сърдечните и мозъчните съдове. Той е в основата и на исхемичната болест на сърцето:
* стенокардия;
* инфаркт;
* нарушения на мозъчното кръвообращение (инсулт).

Холестеролът се дели на общ, с нормална стойност в кръвта 5,0 ммол/л, холестерол липопротеин с ниска плътност, със съдържание в кръвта не повече от 3,0 ммол/л и холестерол липопротеин с висока плътност - повече от 1 ммол/.

Холестеролът с ниска плътност се нарича лош холестерол, тъй като излишъкът му в кръвта води до атеросклероза на съдовете. Добрият улавя и извежда от кръвта лошия и по този начин пречи на образуването на склеротични плаки. Оттук следва и простата зависимост: колкото е по-високо нивото на добрия холестерол и по-ниско на лошия, толкова организмът е поздрав. При хората, които са прекарали инфаркт или инсулт,а също и страдащите от стенокардия, захарен диабет, атеросклероза на артериите на краката, нивото на общия холестерол в кръвта не трябва да превишава 4,5 ммол/ л, лошият- 2,6 ммол/л, а добрият трябва да се повиши над 1 ммол/л. Излишъкът на холестерол известно време не дава никакви признаци, затова е много важно да се провежда ранна профилактика на атеросклерозата.

Всеки, който е преминал двадесетгодишната граница на живота, трябва да изследва кръвта си за холестерол и по-нататък да се придържа към следните правила.

ПЪРВО ПРАВИЛО. Веднъж годишно да си прави изследване за нивото на холестерола, а при необходимост - 2-3 пъти. Това ще му позволи да вземе мерки за евентуалното му сваляне и ще намали с 30-40 процента сериозните усложнения на атеросклерозата.

ВТОРО ПРАВИЛО. Да не консумират храни с високо съдържание на холестерол: мазно месо и продукти, черен дроб, дроб от треска, мозък, бъбреци, яйчен жълтък, масло, високомаслени млечни продукти, кашкавал, калмари, скариди. Да ограничи солта до 6 г на денонощие.

ТРЕТО ПРАВИЛО. Да увеличи в менюто си употребата на слънчогледово, маслинено, кедрово, царевично и соево олио, както и на скумрия, сардина, херинга, бяла риба, сьомга, риба тон.

ЧЕТВЪРТО ПРАВИЛО. Да приема на ден не по-малко от 30 г хранителни влакна, чистачи на червата, които се съдържат в крушите, прасковите, портокалите, ябълките, малините, ягодите, цветното и морското зеле, граха, фасула. В морковите, цвеклото, черната боровинка, сливите, кайсиите се съдържат пектинови вещества, които свързват и изхвърлят лошия холестерол от организма.

ПЕТО ПРАВИЛО. В огъня на динамичните натоварвания лошият холестерол изгаря, сърцето се тренира и става добра вентилация на мозъка. Създайте си навик за редовни физически натоварвания, немного изтощителни, с продължителност 30-40 минути и ги изпълнявайте 2-3 пъти седмично. Но избягвайте статичните натоварвания във фитнес центровете - те не унищожават лошия холестерол.

ШЕСТО ПРАВИЛО. Контролирайте и лекувайте своевременно хипертонията, артериалното налягане не трябва да надхвърля 140/90 мм живачен стълб. Следете нивото на кръвната захар.

СЕДМО ПРАВИЛО. Не допускайте натрупване на телесна маса. Ако обиколката на талията при мъжете е повече от 102 см, а при жените 88 см - това е повод за лечение на затлъстяване.
ОСМО ПРАВИЛО. Не пушете! Не пийте алкохол, даже бира. Ако нивото на лошия холестерол не пада, макар да сте спазили изброените изисквания, непременно потърсете лекарска помощ.

Фитотерапията е спомагателно средство за избавяне от лошия холестерол и повишаване на нивото на добрия. С тази цел често се препоръчват бреза, лук, слънчоглед, чесън, полска и трицветна теменуга, шипка. Препоръчва се още и консумацията на морско зеле, авокадо, калина.

КОМБИНАЦИЯ ОТ БИЛКИ

Залейте с 300 мл вряла вода смес от по 1 супена лъжица брезови плодчета, полска теменуга и шипка. Вари се 20 минути на слаб огън. След изстиване настойката се прецежда и се пие по 1 чаша от нея 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 2 месеца.

НАСТОЙКА ОТ ЧЕСЪН

Смачкайте на каша голяма глава чесън, добавете по 15 г прясна мента и лимонова кора, залейте сместа с 200 г водка или 100 г медицински спирт. След седмица настойката ще бъде готова. Приемайте по чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене в продължение на 2 месеца. По същия начин можете да приготвите и настойка от лук. Преди употребаспиртните настойки се разреждат в съотношение 1:1.

САЛАТА ОТ СУШЕНИ СЛИВИ

За елиминирането на холестерола от червата помага салатата от сушени сини сливи, морско зеле, чесън, магданоз и настърган корен от пащърнак, подправени със слънчогледовоолио. За ползата от хранителните добавки в борбата за добрия холестерол мненията на лекарите са разделени. По-голямата част от тях въобще не препоръчват хранителни добавки, а останалите, ако става въпрос за рекламна акция или лична заинтересованост, ги назначават, без да проследят резултатите.

И най-важното - за да не боледувате тежко на стари години, започнете навреме ранна профилактика на атеросклерозата.


чудеса.нет

Няма коментари: