неделя, 23 ноември 2008 г.

10 симптома, които алармират за проблеми със здравето

Този списък с предупреждаващи симптоми заслужава вашето внимание. Някои от тях ще ви учудят. Но е по-добре да cmе информирани за това като означават, и могат е необходимо, да получите своевременна помощ. Това може да се маже важна информация, която в един момент може да спаси и живота ви. Не пренебрегвайте следните 10 симптома, дори и някои oт тях да не са толкова добре изявени при вас. Не забравяйте - вашият организъм ви информира за това, от което се нуждае.

АКО НЕОЧАКВАНО ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГУБИТЕ ТЕГЛО
Ако забележите, че отслабвате, без да полагате специални усилия за това, обърнете се към лекар.

Непреднамерената прекомерна загуба на тегло се приема за тревожна ако:
• сте загубили 5% от теглото си за един месец;
• 10% от теглото си в продължение на 6-12 месеца. Това отслабване може да бъде причинено от много фактори - свръхактивност на щитовидната жлеза, депресия болести на черния дроб, ракови и неракови заболявания, които пречат на организма да поглъща хранителните вещества (синдрома на малабсорбцията)

АКО ПОДДЪРЖАТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ ТЕМПЕРАТУРА
Ако имунитетът ви е нормален и не провеждате някакво лечение, например химиотерапия при заболяване от рак, постоянното леко повишение на температурата трябва да се изследва, ако продължава повече от една седмица.

Ако имате температура, придружена с втрисане, или само висока температура - обърнете се към лекар колкото може по-бързо.

Ако имате проблем с имунитета или приемате препарат за потискането му - температурата невинаги е повод за безпокойство. Но е задължително вашият онколог или терапевт да направи необходимите изследвания.

Постоянната температура може да свидетелства за скрита инфекция - от инфекция на пикочните пътища до туберкулоза. В други случаи високата температура може да бъде предизвикана от такова злокачествено заболяване като лимфома. Температурата може да се повиши при употребата на лекарства или при реакция на организма към определени медикаменти.

Температурата - това е общо състояние на организма, характерно за такива лечими заболявания, като инфекция на пикочните пътища. Но, ако не особено високата температура се поддържа повече от две седмици, трябва да се консултирате с лекуващия лекар. Продължителната и постоянна температура може да предизвика някои форми на рака, туберкулозата и някои други заболявания.

АКО ВНЕЗАПНО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ЗАДУШАВАТЕ
Задухът, като изключим запушения нос при хрема или задъхване след физическо натоварване, може да е сигнал за скрити проблеми със здравето. Ако чувствате, че не можете нормално да издишате въздуха или дишането ви е придружено със свистене, незабавно потърсете лекарска помощ.

Причините за задуха може да се окажат хронично обструктивно заболяване на белите дробове, хроничен бронхит, астма, проблеми със сърцето, тревожни състояния, пневмония, тромб в белите дробове, фиброза и хипертензия на белите дробове.

ПОЯВЯВАТ СЕ НЕОБЯСНИМИ ПРОМЕНИ ПРИ ФУНКЦИИТЕ НА ЧЕРВАТА
Потърсете лекарска помощ, ако:
• имате разстройство, което продължава повече от два дни;
• не толкова силно изразено разстройство, но което продължава повече от една седмица;
• запек повече от две седмици;
• кръв в изпражненията;
• изпражнения с черен или смолист цвят.

Промените във функциите на червата може да свидетелстват за бактериална или вирусна инфекция, както и за паразити. Може да се дължат и на възпалителни заболявания на червата, както и на рак на правото черво.

ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ПРОМЕНИ В ПСИХИКАТА
Оправдано е незабавното медицинско изследване, ако имате следните симптоми:
• внезапна или постоянна обърканост в мисленето:
• дезориентация;
• внезапни пристъпи на агресивно поведение; халюцинации.

Промените в поведението и мисленето може да предположат наличието на инфекции, травми на главата, инсулт, ниско ниво на кръвната захар. Причината може да е в лекарствата, особено тези, които сте започнали да приемате съвсем отскоро.

СЛАБО ИЛИ ПО-СИЛНО ГЛАВОБОЛИЕ
Потърсете консултация с лекар, ако страдате от:
• внезапно и рязко главоболие; главоболие, съпроводено с висока температура, изтръпвате на тила, обрив, объркано мислене, сърдечни пристъпи, променено зрение, отпадналост, изтръпване, затруднен говор или болка при дъвчене;
• главоболие, свързано с предшестваща травма на глават.

Тези симптоми могат да бъдат предизвикани от инсулт, възпаление на кръвоносните съдове, менингит, мозъчен тумор, аневризма или мозъчен кръвоизлив вследствие на травма.

ПОЯВЯВАТ СЕ ПРОБЛЕМИ СЪС ЗРЕНИЕТО ИЛИ ГОВОРА
Краткотрайна загуба на зрението, на говора или неконтролирани движения на тялото - тези симптоми може да са признак на инсулт или на отзвучаваща исхемична атака.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако имате следните симптоми:
• внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръката, крака от едната страна на тялото;
• внезапна загуба на ориентация, замъглено зрение или загуба на зрението; загуба на говора или проблеми с разбирането на речта;
• внезапна, рязка болка в главата; внезапен световъртеж, съпроводен със загуба на равновесието и падане.

ИЗБУХВАНЕТО НА СВЕТЛИНИ В ОЧИТЕ
Избухването на внезапна ярка светлина в очите може да свидетелства за начално отлепване на ретината. Незабавната медицинска помощ ще ви помогне да запазите зрението си.

УСЕЩАНЕТО ЗА СИТОСТ, ВЪПРЕКИ ЧЕ ОТДАВНА НЕ СТЕ ЯЛИ
Усещането за ситост много бързо след началото на храненето, гадене и повръщане са предупредителни сигнали на организма - при възникването им потърсете консултация с лекар. Причините, които може да предизвикат такива симптоми, са много, включително и проблеми със задстомашната жлеза, стомаха или яйчниците.

ПОЯВЯВАТ СЕ ОТОЦИ И ПЕТНА ПО СТАВИТЕ
• Тези предупредителни признаци се срещат при инфекции на ставите. В тези случаи се налага спешна медицинска помощ, за да спасите ставите и да не позволите на инфекцията да се разпространи, Други заболявания с тези симптоми са: подаграта, някои разновидности на артрита, например ревматоиден артрит.


лекар.бг

Няма коментари: