понеделник, 6 октомври 2008 г.

Следят състоянието на сърдечно болни чрез GSM

Свръхмодерна апаратура ще следи състоянието на сърдечно болните от пловдивската болница "Св. Георги", предаде БГНЕС. Три електронни рекордера, които отчитат пулса, честотата и ритъма на сърдечната дейност от разстояние, са най-новите придобивки в кардиологията на МБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Тази седмица новата апаратура ще бъде изпробвана на пациенти с прекаран инфаркт. Услугата за сърдечно болните е напълно безплатна, съобщиха от лечебното заведение. Миниатюрните рекордери са с големина на мобилен телефон и позволяват на лекарите от разстояние да следят състоянието на пациентите.

Апаратите действат на далечни разстояния във всяка точка на света, обясни началникът на клиниката по кардиология доц. Иван Мануков. За целта, освен специалното устройство, пациентът трябва да има и GSM, а ако е в чужбина - и платена роуминг услуга на някой от трите мобилни оператора.

Електронните рекордери са последният хит на медицинската техника. Те позволяват на болните да водят пълноценен живот. Във всеки момент, в който усети напрежение, пациентът може да включва устройството и чрез мобилния си телефон да изпрати на лекаря показания за сърдечната си дейност. Чрез специална станция, която улавя сигналите, лекарят получава ерлектрокардиограма, разчита я на монитор и дава указания на болния. "Това е голямо предимство. Така нашите пациенти ще се чувстват сигурни във всеки момент", коментираха специалисти кардиолози.


нюз24.бг

Няма коментари: