петък, 24 октомври 2008 г.

Eлементарен тест прогнозира възстановяването след инсулт

Eлементарен тест прогнозира възстановяването след инсулт, съобщава zdrave.bg . Способността да се разтварят пръстите на ръката 7 дни след инсулт е надежден начин за определяне на функционалнато възстановяване. Резултатите от този тест се оценяват с 0 до 5 точки (липса на мускулни съкращения до нормална мускулна сила).
Надеждността на теста е доказана от италиански учени от университета на Верона, начело с д-р Никола Смания. Те са провели наблюдения над пациенти, прекарали инсулт, като допълнително са проведени тестове за свиване на раменете и различни движения с ръцете с оценка по шестибална скала.

14, 30, 90 и 180 дни след инсулта функционалният статус се е оценявал и с помощта на тестовете Nine Hole Peg Test , Fugl-Meyer arm subtest , Motricity Index arm Subtest.

Оказва се, че тестът за разтварянето на пръстите на ръката е също толкова точен, колкото и останалите, твърдят учените, цитирани от zdrave.bg. При пациентите, получили 3 и повече точки вероятността за пълно възстановяване на увредената ръка е до 18 пъти по-голяма, отколкото при болните, оценени с 2 точки, твърдят специалистите.

слкбг.ком

Няма коментари: