четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Затлъстяването може да e резултат на нискокалорична храна

Днес хората все по-често се стараят да контролират своето хранене. В отговор на тази тенденция много компании за производство на хранителни продукти и напитки увеличават асортимента си от нискокалорични стоки.

Изследователите смятат, че преминаването към подобна храна рязко намалява способността на организма за самостоятелно регулиране на всекидневната норма от енергия. В резултат на това човек губи усещането за ситост и за да възстанови недостигащите на организма мазнини и въглехидрати започва да яде повече и постепенно губи чувство за мярка.

Диетолозите изрично подчертават, че докато расте, тялото трябва да бъде свикнато на балансирано хранене. Те съветват не само да се консумира достатъчно количество мазнини и въглехидрати, но и разумно да се планира всекидневното меню. Когато човек се храни 5 пъти дневно, се намалява производството на инсулин. Колкото по – малко е количеството на инсулина, толкова по-малко мазнини се натрупват в него.

Изводът е, че човек, който приема дневната норма от калории на няколко хранения, ще отслабне по-лесно, отколкото този, който се храни веднъж дневно.


докторбг.ком

Няма коментари: