четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Сърдечни проблеми при недостиг на витамин D

Ново проучване от юни 2008 сочи, че при хора с ниски нива на витамин D в кръвта рискът от смърт е завишен. Изследователите са проследили 3258 мъже и жени, на които е била назначена ангиограма на сърдечните артерии. Повече от две трети от тях са имали значителни запушвания на коронарните артерии. Пациентите са наблюдавани в продължение на осем години. През този период 737 от тях са починали, включително 463 от сърдечно-съдови проблеми. Учените заключават, че хората с най-ниски нива на витамин D са изправени пред най-голям риск. Въпреки, че шансът да умрат от сърдечно-съдови заболявания се повишава с намаляване нивата на витамин D, рискът от фатален край поради други причини също се оказва завишен. Пациенти с незначителни сърдечно-съдови проблеми са изправени пред също толкова голям риск от смърт ако нивото на витамин D в кръвта им е ниско. Все още не е известно дали ниските нива на витамин D могат да провокират смърт от сърдечно-съдови заболявания. Учените смятат че експериментална интервенция с витамин D ще помогне да се установи дали има причинна връзка.

Глобално понижаване на нивата на витамин D
В статия, придружаваща проучването, изследователите отбелязват, че както възрастните така и младите хора по света вероятно не получават достатъчно витамин D. Предполага се, че дефицитът се дължи на замърсяването на въздуха, липсата на занимания на открито, нарастващата урбанизация – с все повече хора живеещи и работещи на закрито. Витамин D се образува по естествен начин в тялото, когато то е изложено на слънчева светлина, въпреки че плажните масла затрудняват този процес. С възрастта способността ни да произвеждаме витамин D също намалява.

Още факти
Различни изследвания показват, че ниските нива на витамин D са свързани със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, метаболитен синдром и др. В настоящото проучване изследователите са стигнали до предположението, че противовъзпалителният ефект който има витамин D вероятно поддържа сърцето здраво. Екипът също така смята, че витаминът влияе на образуването на плаки и натрупването им по стените на съдовете. Противовъзпалителните свойства на витамина вероятно предпазват организма от болести, включително имунни заболявания и рак. Адекватните количества витамин D имат също така важно значение за здравето на костите а ниските нива водят до остеопороза и фрактури. Изследователите от екипа предполагат, че повишаването на нивата на витамин D е от значение за поддържане на добро общо здраве. Тъй като излагането на слънце крие своите рискове, лекарите препоръчват повишаването на нивото на витамин D да става предимно чрез диетата и хранителните добавки.

Колко всъщност ни е необходимо?
Препоръчителната дневна доза витамин D е 200 международни единици (IU) за хората до 50 години, 400 IU за хората между 51 о 70 и 600 IU за хора над 70 годишна възраст. Някои медици обаче предполагат, че за поддържане на доброто здраве са необходими дори по-високи дози – от 1000 до 2000 IU дневно.


медикал.бг

Няма коментари: