сряда, 29 октомври 2008 г.

Как да предпазим децата си от цигарите

Британски учени направили анкета сред повече от 2000 деца и стигнали до извода, че най-напред опитват цигарите тези, които съзряват по-рано от връстниците си.

• Подрастващи, чието съзряване е започнало към 11-12-годишната им възраст, към 16-та си година са 2 пъти повече от общия брой пушещи младежи. Вероятността те да започнат да пушат още до 13-та си година се повишава 7-8 пъти. Особено много рискуват момичетата, при които хормоналните промени са започнали още на 10-годишна възраст.

• По мнението на учените по-ранното полово съзряване е толкова силен рисков фактор, че надминава дори социалното положение на родителите и психоклимата в семейството.

• Учените смятат, че учители, родители и психолози са длъжни още от 10-11-годишна възраст да убеждават децата във вредата от тютюнопушенето.

КОЕ КАРА ДЕЦАТА ДА ОПИТАТ ЦИГАРИТЕ?
Най-безобидната и вероятно най-разпространена причина е любопитството. Децата искат всичко да опитат, за да се самоопределят като личности вече. Те експериментират, в това число и с тютюнопушенето. Но обикновено в този случай, след като удовлетворят любопитството си и разберат колко горчив е тютюневият дим и как ги кара да кашлят, те могат да забравят за цигарите.

Обаче към 12-13-годишната си възраст решават, че вече не са деца, че са големи и запалват цигара като атрибут на порасналия човек. Юношите са сигурни, че пушенето ги прави по-възрастни и мъжествени и най-вече - по привлекателни за девойките. А момичетата също възприемат цигарите като начин да изглеждат по-големи и да привличат внимание. Това е важно за тяхното самочувствие.

Често пушенето е начин тийнейджърът да заеме лидерска позиция в своята компания, където никой още не е пропушил. Подрастващите смятат, че ако те вършат нещо забранено, ще изглеждат по-важни в очите на приятелите си. Но може да се случи и обратното. Всички в компанията пушат, само той не пуши и посяга към цигарата, за да бъде като тях. Това е типично за децата, които нямат лидерско поведение и лесно се поддават на чуждо мнение и влияние и вършат това, което обикновено не биха направили сами.

За много момчета и момичета пушенето е начин да удовлетворят потребността си от приключения - налага им се да се крият от учители, родители и т.н. Въобще подрастващата възраст е време на протести. Децата навлизат в нов период от живота си и прекарват повече време с приятелите, отколкото със семейството. Те следват модата, подражават, самоизразяват се чрез поведението и дрехите си. Много родители не са готови за такива промени и се опитват да контролират децата си. И се стига до забраните.

Тогава вече се появява желанието на детето да запали напук на своите родители. Затова е желателно родителите да общуват повече с деца та си, да поддържат добри отношения с тях.

Друг мощен фактор е рекламата на цигарите. В нея се появяват красиви и изискани, освен това успели хора с цигари. А децата това и чакат. Те искат да подражават, а в този случай има на кого да подражават. В повечето развити страни рекламата на тютюневите продукти въобще е забранена.

ИМА ЗАБОЛЯВАНИЯ, КОИТО ПРОВОКИРАТ
Колкото и да е учудващо, има такива заболявания, които провокират децата да запалят цигара. Става дума за деца с вегетативни проблеми, с последствия от родови травми, такива, които имат невроинфекции или неврорегулаторни нарушения. При тези състояния децата изпитват главоболие, тежест в главата, учестен пулс, интензивно изпотяване, умора, понижено внимание.

Знаем, че никотинът отначало действа съдоразширяващо и детето може интуитивно да го използва с лечебна цел. Като запали, то изпитва някакво облекчение, болката минава, дори се чувства по-силно и с по-ясно съзнание. Но с времето това “лечебно” действие на никотина не само че изчезва, но се получава обратният ефект – засилват се съществуващите проблеми. “Ползата” от никотина вече е мит, а навикът остава. На такива деца непременно трябва да се помогне. И преди всичко - да се лекува тяхната вегетосъдова дистония.

СЪЩЕСТВУВА И ГЕНЕТИЧНА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ КЪМ ПОРОКА
Да, има и такъв момент: съществува вродена предразположеност към тютюневия дим. Това се потвърждава от генетични изследвания, които сега се провеждат в чужбина. Това позволило да се изясни, че при някои хора въобще, в частност при децата, съществува така нареченият ген на пушенето. Той се открива при хора, склонни към депресии, нервни сривове, психическа нестабилност, афективни нарушения. Неслучайно 70 на сто от пушачите са с точно такива характеристики. Затова децата на пушещите родители са в по-голяма степен предразположени към тютюневата зависимост от тези, които растат в семейства на непушачи. Пушещите родители трябва да полагат всички сили, за да предпазят децата си от този вреден навик. Както споменахме, те много бързо биха привикнали към това, защото са генетично предразположени.

НАЙ-СЛОЖНА И ОПАСНА ЗАВИСИМОСТ ОТ НИКОТИНА Е ПСИХОСОМАТИЧНАТА ФОРМА
Тя се среща именно при деца, възпитани в семейства, където пушат и двамата родители и особено майката. Двойно по-опасно е, ако жената е пушила по време на бременността. Освен че е нанесла вреда на здравето на детето си, то е започнало, макар и в минимална степен, да привиква към никотина още в утробата й.

Не е задължително този вид зависимост да се прояви в ранна възраст. Тя може да се случи и на 20, и на 30 години, дори и по-късно. Точно такива хора впоследствие стават най-върли пушачи и не могат никога да се разделят с тютюнопушенето, поне не сами, и се нуждаят от помощ. Ако вашето дете не е посегнало към цигарите, въпреки че във вашия дом пушат всички, най-добре е да опитате вие самите да се откажете от този вреден навик. Само така ще го предпазите. Не е полезно да се криете и да пушите. Рано или късно детето ще усети лъжата и ще престане да ви се доверява. А това само може да го накара да запали и то.

РОДИТЕЛИТЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ МНОГО, НО НЕ СЪС ЗАБРАНИ И ПОСТАВЯНЕ НА УСЛОВИЯ
Уважавайте мнението и възгледите на своя син или дъщеря. Това ще повдигне самочувствието на детето. Когато то е уверено в себе си, има по-малки шансове да посегне към цигарите, отколкото ако е потиснато. Всеки подрастващ очаква към него да се отнасят като към възрастен. Той вече има поглед на нещата и много иска сам да решава какво да прави през свободното си време, с какво да се облича, с кого да излиза. Родителите трябва да се отнасят с разбиране към промените. В такива моменти си спомнете детството си и по-лесно ще разберете детето си и ще изградите правилни отношения с него. Най-напред му покажете, че го уважавате. Например, ако обсъждате нещо семейно, включете и него в разговора. За да изградите доверие, забравете за повелителния тон и разговаряйте с детето си като с равен. Така то ще знае, че винаги може да разчита на вашата подкрепа.

Помогнете му да постигне успех, независимо в каква област, само и само да се отличи. Внимателните родители винаги усещат и знаят какви таланти имат децата им - дали в спорта, дали в изкуството. Ако вашето дете рисува или танцува по-добре от своите приятели, то едва ли ще има потребност да попадне в компания, където се пуши. А така ще има по-голям авторитет сред връстниците си.

Не забравяйте, че най-добрият пример за вашето дете сте самите вие. Ако всеки ден вижда как мама или татко, а защо не и двамата, дърпат от цигарата, ще дойде време и то непременно ще посегне към цигарите. И тогава никакви уверения, че виждаш ли, цигарите са вредни, няма да помогнат. Просто вашите думи трябва да бъдат подкрепени с дела. Ако пушите и не желаете детето ви да последва вашия пример, по-добре му кажете колко много съжалявате, че сте се пристрастили към този вреден навик. Кажете му как в младостта си от глупост сте запалили цигара и сега ви е трудно да ги откажете. Оплачете му се колко зле ви се отразява този лош навик - как кашляте, задъхвате се - такава е истината. Нека детето разбере, че цигарата е вредна, че тя не му дава свобода, а обратното - зависимост. Но пак ще повторим, че най-добрият аргумент пред него ще бъде, ако вие намерите сили и откажете цигарите.

Показвайте на детето колко е лошо да пуши, но не натрапчиво. В днешно време успелият човек е здравият и разумен човек, а не този, който непременно има цигара в устата. Уверете го колко много пречи на пълноценния живот разклатеното здраве. Разкажете на дъщеря си, че нейната красота ще увехне, ако свикне да пуши, че нейните бели и красиви зъби ще пожълтеят и ще изчезне приятният й свеж младежки дъх. Не забравяйте да подхвърлите, но без да натяквате, че пушенето освен всичко друго е и скъпо. Непременно наблегнете на това, че пушенето не помага, а пречи на работата. Мозъкът се отравя от тютюневия дим, защото не получава достатъчно кислород.

Най-добрата профилактика за подрастващите е около тях да не се пуши. Човек трудно се удържа, ако около него всички пушат. Ако обаче никой от съучениците не посяга към цигарата и смята това за глупаво, тогава вашето дете едва ли ще пожелае да се различава от другите. Преди няколко години във Финландия се появило движението “Съревнование между класове, които отказват цигарите”. Това е много полезно. Колкото и да се мислят за пораснали, децата се увличат от такива състезания. Това ги стимулира.

Много деца посягат към цигарите само защото в тяхната компания всички пушат. Те не могат да откажат предложената от приятелите цигара. Психолозите препоръчват родителите от по-рано да научат детето как да откаже. В крайна сметка, опитайте всичко, направете го внимателно. Наблегнете на това, че пушенето затруднява работата на мозъка. Едва ли вашето дете ще бъде доволно някой да му се подиграва, че е глупаво.


медикалбг.ком

Няма коментари: