понеделник, 13 октомври 2008 г.

Кафето повишава холестерола

Както вече е известно кафето оказва отрицателен ефект върху водния баланс на организма, повишава кръвното налягане и влияе на нивото на холестерола в кръвта.

Холестеролът е абсолютно необходим на клетките за правилното им функциониране. Повишаването му, обаче е свързано със сърдечни проблеми и предвещава образуване на атеросклеротични плаки в стените на кръвоносните съдове и може да доведе до инфаркт.

За първи път бе доказано наличието на молекулярен механизъм за повишаване на холестерола в кръвта като резултат от злоупотреба с кафе. Изследователите от Медицинския колеж Бейлър, в Хюстън, САЩ излседвали една от многобройните съставки на кафето, която се нарича кафестол и е предшественик на т.нар. ”лош холестерол” или ниско плътностен холестерол.

Кафестолът на кафето се свързва със специфичен рецептор в тънките черва на човека. Рецепторът има отношение към работата на черния дроб - отговарят за транспорта на жлъчните киселини, които се произвеждат в черния дроб. Под влияването на кафестола същите тези рецептори водят до блокирането на няколко чернодробни гена, отговорни за регулирането на нивата на холестерола в кръвта.Така индиректно кафестола става причина за сгъстяването на кръвта с мазнини, произведени в болшинството си от самия черен дроб.

Авторът на публикацията по откритието на молекулярния механизъм, твърди че 5 чаши кафе дневно за период от 4 седмици води до повишаването на плазмените конценрации на холестерола с 6 до 8 %. Този завишен процент на холестерола прехвърля нормалните стойности за здрав човек.

Следователно и в този случай важи правилото да пием кафе с мярка.

Освен това за предпочитане е да консумираме кафе, което е преминало през хартиен филтър. Доказано е, че по този начин се филтрират кафестолът и няколкото вида вредни мазнини, които иначе нормално се съдържат в него.


докторбг.ком

Няма коментари: