вторник, 28 октомври 2008 г.

Къпането намалява стреса

ХИПЕРТОНИЯТА
Избягвайте стреса! Задачата, разбира се, отчасти е утопична. В този динамичен, напрегнат живот има много предпоставки за стресови ситуации. Какво точно може да се направи, за да се противодейства на стреса? Много просто - антистресови релаксационни действия. Такива са вечерната вана и душът. Те частично отнемат стресовото натоварване. Водата притежава свойството да изнася неблагоприятната информация.

Сърцето изисква горчив вкус и този горчив вкус го имат орехите. Те дори могат да се добавят и към менюто.
За нормализиране на кръвното налягане както на хипертониците, така и на хипотониците и за укрепване на сърдечния мускул, се препоръчва следната отвара: 10 ядки от гръцки орех, заедно с преградките, се варят в продължение на половин час в 500 милилитра вода. Това количество е предназначено да стигне за три дни, ако се пие 3 пъти на ден половин час преди ядене. Курсът на лечение е 9 дни.
Още един метод за нормализиране на кръвното налягане: привържете към стъпалата си тънък резен от сладка ряпа и ходете с нея целия ден.
За сърцето е подходяща и сушената синя слива. Тя може да се консумира по няколко начина - като подправка към месото, да се яде в сурово състояние заедно с извара, или да се свари на компот. Кой както желае. Но е необходимо да се следи какво количество се приема, защото съдържащата се в нея синилна киселина (циановодород) може да провокира малокръвие. Затова ви препоръчваме да приемате по 5 плодчета на ден. Можете всеки ден да ядете сини сливи, но след два-три месеца е желателна две-триседмична почивка.

Печените банани са полезни за сърдечния мускул
Болните от сърце са длъжни да изключат от менюто си животинските мазнини - кравето масло, сметаната, а така също компотите и плодовите сокове, съдържащи много захар. Бъдете внимателни и с бананите - те, от една страна, са полезни благодарение на изобилието в тях на калий, необходим за укрепване на сърдечния мускул, но от друга страна, съдържат много въглехидрати.

Изход можете да намерите, като се опитате да консумирате печени банани. Запичайте ги, все едно че печете картофи, може дори предварително да ги завиете във фолио. Горещият банан е много полезен, защото спада към продуктите на енергията ян, изглежда, в сурово състояние се отнася към енергията ин. В далечния Изток е популярна горещата бананова каша - специфично, на европейско ниво и вкус, блюдо. С една дума, много е полезно за сърдечно болните, в случай че привикнат с него.
Ефикасен е и масажът със специални банки в областта на вратната зона. По-добре е да се използват специалните банки, наричани още вендузи, които се предлагат в аптеките, отколкото класическите, които изискват затопляне за създаване на вакуум. Вендузата се държи не повече от 30 минути - в зависимост от вида кожа (колкото е по-тънка кожата, толкова по-малко трябва да се държи тя). Масажът с вендузи се прави през ден петнадесет пъти. Достатъчни са седем вендузи. Първата от тях се поставя най-долу на гръбначния стълб, по-скоро на един сантиметър от него вляво и отдясно. Върви се нагоре, докато се стигне до плещите. Това е профилактика както за сърдечносъдовите заболявания, така и за оплакващите се от остеохондроза. Освен всичко друго масажът с вендузи подобрява съня.
Полезни са също така и синапените лапи на гръбначните мускули. Държат се не повече от 15 минути. Ако ви измъчва високо кръвно налягане, поставете лапите на китките или на меките тъкани на лактите. Това е т.нар. отвличаща терапия: усиленият кръвоток изтласква кръвта от сърцето и от мозъка към периферията. Можете да проведете от 5 до 7 такива процедури, обаче през ден.

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ!
Лечебен е и масажът в областта на вратната зона. За тази цел не е необходимо да търсите масажист, роднините ви могат да свършат тази работа. Не са необходими кой знае какви усилия. Дори обикновените погалвания по шията и по плещите усилват притока на кръв към сърцето.

Добрите съвети на в. “ДОКТОР”
За хипертонична болест, стенокардия и атеросклероза помага следната смес: 1 супена лъжичка мед, 10 лимона и 5 средни глави чесън - всичко това се смила на машинката за месо, смесва се и се държи една седмица в хладилника. Приемат се по 4 супени лъжици веднъж на ден, като между всяка лъжица има интервал от една минута.
Добра профилактика за сърцето и на кръвоносните съдове е също така настойката от овес, плодови остатъци, блатни гъби, невен, както и отвара от глог, черноплодна офика, шипка. При тази отвара всяко растение се приготвя отделно. Настойката се поставя в термос: една супена лъжица от отварата се слага в една чаша вряла вода и се държи от 12 до 14 часа.
Отвара се приготвя, като плодовете врят във водата около 20 минути.


блитз.бг

Няма коментари: