четвъртък, 2 октомври 2008 г.

Ползата от спирането на цигарите

Ако се питате: „Каква е ползата от спирането на цигарите?”, трябва да знаете, че за здравето тя се проявява почти веднага!
Убедете се сами:

След
20 минути: Кръвното налягане и пулсът се връщат към нормални стойности.
8 часа: Наполовина спадат нивата на никотина и въглеродния окис в кръвта, нивата на кислорода се връщат към нормално ниво.
24 часа: Въглеродният окис се отделя от организма, а белите дробове започват да се очистват от натрупания катран.
48 часа: В организма няма останал никотин. В голяма степен се подобряват вкусът и обонянието.
72 часа: Дишането става по-леко, започва отпускането на бронхите, повишават се енергийните нива.
2 – 12 седмици: Подобрява се кръвообращението, при което ходенето и тичането стават много по-лесни.
3 – 9 месеца: Намалява кашлицата, хриптенето и затрудненото дишане, тъй като белите дробове разполагат с до 10% повече пространство за кислород.
1 година: Намалява наполовина рискът от сърдечни пристъпи.
10 години: Намалява наполовина рискът от рак на белите дробове.
10 години: Рискът от сърдечен пристъп е на нивото на риска при непушачи.
Средно до дългосрочно: Намалява рискът от развитие на рак на белите дробове, други видове рак, сърдечни пристъпи, удар и хронична белодробна болест – колкото по-скоро спрете, толкова по-скоро рискът започва да намалява.
Средно до дългосрочно: Спирането на тютюнопушенето на всяка възраст увеличава продължителността на живота ви, при условие че спрете да пушите преди появата на сериозно заболяване. Даже, ако сте развили някакво заболяване, ще имате полза, защото организмът ви ще бъде подложен на по-малко напрежение и ще може по-лесно да се бори с болестта.
Средно до дългосрочно: Пушач, претърпял сърдечен пристъп, може да намали наполовина риска от втори сърдечен пристъп, ако спре да пуши.
Средно до дългосрочно: Десет години след отказване от тютюнопушене рискът от рак на белите дробове при екс-пушача е намалял с 30 до 50% спрямо активния пушач.
Средно до дългосрочно: Продължителността на живота на пушачи, прекратили тютюнопушенето преди 35-годишна възраст, не се различава значимо от тази на непушача.
Средно до дългосрочно: Пушачи, прекратили тютюнопушенето на възраст между 65 и 74 години, имат по-добра перспектива за продължителност на живота над 75 години в сравнение с тези, които продължават да пушат.
• За цял живот:
Намалява стреса
Всякаква физическа дейност е по-лесна
По-бавно настъпва умора
Подобрява се усещането за вкус и мирис
По-добра кожа


екссмокър.бг

Няма коментари: