сряда, 8 октомври 2008 г.

Бездимен тютюн причинява рак

Употребата на бездимен тютюн под формата на тютюн за дъвчене или смъркане на енфие е свързана с повишен риск от рак на хипофаринкса - задната част на гърлото точно над ларинкса, наричан "гласова кутия". Това показва индийско изследване, цитирано от Ройтерс и публикувано в International Journal of Cancer.

Голямата популярност на бездимния тютюн в Индия е причина за тревога, казват специалистите от екипа на д-р Амир Сапкота. Медиците са изследвали 1024 пациенти с различни форми на рак на главата и врата и 718 здрави контролни лица от четири основни района с висок процент на ракови заболявания в Индия.

Сред непушачите употребата на бездимен тютюн е била свързана със значително по-висок риск от рак на хипофаринкса, но не и на ларинкса. За да се прояви ефектът на тютюна за дъвчене, е необходимо пряко и продължително излагане на въздействието му и вероятно това обяснява липсата на връзка между бездимния тютюн и рака на ларинкса, предполагат учените.

Напоследък бездимният тютюн става все по-популярен и сред младежите в Северна Америка, изтъкват учените.

Междувременно ДПА предаде, че Световната здравна организация (СЗО) е призовала да се води повсеместна война срещу употребата на тютюн в Азия. Един от служителите на СЗО и нарекъл тютюнопушенето "смъртоносна епидемия".


актуално.ком

Няма коментари: