неделя, 19 октомври 2008 г.

Офиката сваля кръвното

Тази билка е два пъти по-богата на каротин от морковите, съдържа пектин и рутин.

Полезна е за стомаха, белите дробове и сърцето. Особено е полезна за хипертониците, защото нормализира кръвното.

Името й произхожда от старото название на туберкулозата - охтика и е полезна при всички случаи на хроничен бронхит, емфизем, астма и т. н. Използва се още като допълващо средство при лечение на туберкулоза като отслабва неблагоприятните странични ефекти на противотуберкулозните лекарства. Препоръчват я при язва на стомаха и дванадесетопръстника, за понижаване на холестерола при жлъчно-чернодробни заболявания.

Веществото рутин е с важно съдоукрепващо действие и помага при кървящи венци, хемороиди, разширени вени, чести кръвоизливи от носа. Може да се ползва и при обилни кръвоизливи по време на цикъл. Подобно на бъзовите плодове, офиката е богата на пектин и регулира перисталтиката на червата, което е важно при колит и запек.

От плодовете й се приготвят витаминни концентрати, но може и да се използват пресни. Приготвя се и запарка. По-добре е плодовете да се счукат в хаван или да се смелят в електрическа кафемелачка. В 200 мл вряла вода 1 чаена лъжичка смлени плодове се запарва 15 мин. Чаят може да се подслажда с мед или да се пие неподсладен като се съчетава и с други билки, например шипки, бъз и т. н. По технологията, по която се приготвя сироп или вино от бъз, се приготвя вино и сироп от офика. Те имат великолепен антиспастичен ефект, ценен при астма.

Заслужават внимание и други плодове с оранжев или тъмен цвят, например аронията. Тя може да се намери под формата на сироп или сок. Сокът може да се пие направо, сиропът се разрежда с вода. Много е подходящ при температурни състояния, за възстановяване след продължителни боледувания и не на последно място за предпазване от грип и простуди.

лечебник.нет

Няма коментари: