сряда, 15 октомври 2008 г.

Аневризмата - бомба със закъснител

Заболяването може да е налице с години без да даде никакви признаци.

Аневризмата е издаване на стените на артерията (по-рядко на вената) вследствие на нейното изтъняване или разтегляне. В резултат на това се появява т.н. аневризматичен чувал, който може да притиска разположените наблизо тъкани.
Аневризмата най-често е вродена. До нея могат да доведат и заболявания, които изтъняват кръвоносните съдове - хипертония, атеросклероза, сифилис (в късен стадий). Риск от развитие се появява и при травмиране или нараняване на кръвоносен съд, а също при образуването на тромби.

Често аневризмата се открива случайно при ултразвуково или рентгенологично изследване. В такъв случай ще назначава незабавно лечение, защото разкъсването й води до кръвоизлив. Тогава човек чувства болка, а кръвното налягане започва много бързо да пада.

Въпреки очевидната опасност на държавно ниво все още рядко се отделя необходимото внимание на този проблем. Само в САЩ например всяка година от аневризма умират почти толкова хора, колкото от СПИН - 24 хиляди души.

Смята се, че придобиването на аневризмата често се среща най-вече при пациенти над 50 години. При по-младите хора тя се развива най-често вследствие на травми, получени при автомобилни катастрофи или занимания с екстремни видове спорт.

Различават се няколко разновидности на аневризмата:

- Аневризма на главния мозък. Това е най-опасната и най-често срещаната форма на това заболяване. Усложненията водят до инсулт. При кръвоизлив се усеща рязка болка, човек в повечето случаи губи съзнание. Статистиката показва, че половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

- Аневризма на аортата. Тя е не по-малко опасна. Може да се развие в различни участъци на кръвоносния съд. Луменът на аортата се разширява два пъти повече в сравнение с нормата. Тази диагноза се поставя годишно на голям брой пациенти. През късните стадии на заболяването болните се оплакват от силна болка в различни части на тялото. Различава се аневризма на гръдния отдел на аортата, аневризма на дъгата на аортата (тя може да се развие дори 20 години след травма), аневризма на коремния отдел на аортата.

- Аневризма на периферните съдове (кръвоносните съдове на крайниците). Пациентите усещат силни болки в ръцете и краката.

- Аневризма на сърцето. Тя се характеризира с торбесто изпъкване на стената на сърцето. Обикновено се открива при пациенти, които са прекарали инфаркт на миокарда. Аневризма може да се развие както веднага след инфаркт, така и няколко месеца след него.

При откриването на аневризма е задължителна лекарска намеса. Операцията се състои в изрязване на повредения участък на съда и неговото заместване с протеза или фрагмент от кръвоносен съд от друга част на тялото.


здраве.бг

Няма коментари: